Tweede schandaal dringt Shinzo Abe verder in het defensief

REUTERS
De Japanse eerste minister Shinzo Abe zit opnieuw in moeilijkheden door een tweede schandaal van vriendjespolitiek dat aan de oppervlakte komt. Ook heerst steeds meer onvrede onder de bevolking, wat zaterdag nog tot uiting kwam in een grote betoging.

Abe kwam al met een verzwakt imago uit een vastgoedaffaire, die in maart was opgedoken. En nu is er dus een andere oude zaak die Abe weinig goed doet. Abe wordt ervan verdacht zijn invloed aangewend te hebben om een oude vriend te helpen die een nieuwe diergeneeskundige faculteit wou oprichten. Een officieel document van 2015 dat vorige week opdook, omschrijft die plannen als "een zaak die de premier aanbelangt".

De populariteit van Abe was de voorbije maanden al gedaald tot amper 31 procent volgens een enquête die de krant Asahi vandaag publiceert. Een andere peiling van persagentschap Kyodo geeft hem 37 procent, een daling met 5,4 procent, een van de slechtste resultaten sinds hij in 2012 weer aan de macht kwam.

Zaterdag verzamelden nog duizenden betogers voor het parlement. Ze eisten het ontslag van de premier. Een betoging van dergelijke omvang is zeldzaam in Japan. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Philomena Vanderweyen

    Is er nu geen enkele machthebber op deze planeet die niet verwikkeld is in een schandaal,allemaal gebruiken ze hun macht om aan vriendjespolitiek te doen.Triestig heel triestig.

  • roger geens

    Ik merk dagelijks dat men in Japan en Zuid-Korea niet lacht met zulke "daden" zo is voormalig premier Park veroordeeld tot 24 jaar gevangenis voor hand-en spandiensten met Samsung o.a. .Hier zou men zulke daden via een "audit " gewoon onder het stof vegen .Abe is in elk geval dor de daden van zijn echtgenote in moeilijkheden .