Tweede ontsnapte gevangene VS neergeschoten

In de Amerikaanse staat New York heeft de politie zondag David Sweat opgepakt, de tweede voortvluchtige gevangene die drie weken geleden uit een hoogbeveiligde gevangenis was ontsnapt. Zijn kompaan Richard Matt werd vrijdag door de politie doodgeschoten. De 35-jarige Sweat raakte bij de arrestatie gewond door politiekogels.

Volgens een lokale krant werd Sweat opgemerkt in het plaatsje Constable, dicht bij de Canadese grens. Een bron binnen de politie zei tegen CNN dat de ontsnapte moordenaar werd neergeschoten toen hij vervolgens probeerde weg te rennen. De nieuwszender toonde een foto waarop te zien is hoe Sweat in donkere kleding op de grond zit. Een ambulance bracht hem intussen naar het Alice Hyde Medical Centre in Malone. Daar staat hij onder zware bewaking.

Zijn maat Richard Matt werd vrijdag al gevonden, en werd doodgeschoten door agenten. Op zijn lichaam werden volgens de politie blaren, schaafwonden en insectenbeten aangetroffen. Dat wijst erop dat hij vermoedelijk weken in een bos heeft doorgebracht.

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, zou later op de dag een persconferentie geven.

Er werd wekenlang met man en macht gezocht naar de ontsnapte gevangenen. Maar het is pas toen de speurders zich concentreerden op een afgelegen grensgebied met veel onbewoonde jachthutten, dat de twee konden worden getraceerd. De afgelopen dagen namen 1.300 agenten deel aan de zoektocht.

Sweat en Matt ontsnapten op 6 juni uit één van de best beveiligde gevangenissen in de VS. De eerste zat een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op een sheriff. Zijn medegevangene kreeg 25 jaar voor marteling, kidnapping en moord. Bij hun ontsnapping zouden ze hulp hebben gekregen van het gevangenispersoneel.

AP
AP