Tweede lid van Burundese kiescommissie ontvlucht het land

Een betoger richt zijn nepgeweer op de Burundese veiligheidstroepen bij protesten in de hoofdstad Bujumbura.
AP Een betoger richt zijn nepgeweer op de Burundese veiligheidstroepen bij protesten in de hoofdstad Bujumbura.
Een tweede lid van de Burundese kiescommissie Céni heeft ontslag genomen en is het land ontvlucht. Dat is van haar familie vernomen. Eerder diende vicevoorzitster Spes Caritas Ndironkeye al haar ontslag in en vluchtte naar buurland Rwanda.

Illuminata Ndabahagamye "verstopte zich sinds vrijdag omdat ze schrik had, onder druk stond en gevolgd werd door de inlichtingendiensten", aldus dezelfde bron. "Ze heeft vanmorgen haar ontslag verstuurd en bevindt zich nu op een veilige plaats." Het nieuws is nog niet officieel bevestigd.

De organisatie van de voor 5 juni geplande parlementsverkiezingen in het Centraal-Afrikaanse land is door het vertrek van twee leden van kiescommissie zwaar gehypothekeerd. Eind vorige week vluchtte vicevoorzitster Spes Caritas Ndironkeye naar Rwanda.

De kiescommissie Céni telt vijf commissarissen, die aangeduid zijn door de president. Technisch gesproken kan Céni voortwerken met vier commissarissen op vijf. Maar indien er effectief twee vertrokken zijn, kan er geen enkele beslissing meer genomen worden. Er is immers een minimum vereist van driekwart van de stemmen van de commissarissen, dus vier van de vijf.

"De commissieleden hebben de mail formeel nog niet gezien", reageerde commissievoorzitter Pierre-Claver Ndayicariye. "Indien die mail al bestaat, is hij bedoeld voor de staatsleider. En kunnen we met drie werken? Dat bewijs is er al, sinds vrijdag tot vandaag hebben we doorgewerkt", bevestigde hij.

Burundi bevindt zich al meer dan een maand in een diepe politieke crisis. Dagelijks vinden er manifestaties plaats tegen het voornemen van president Pierre Nkurunziza om mee te dingen naar een derde mandaat. De presidentsverkiezingen zijn gepland op 26 juni. Het geweld eiste al meer dan dertig doden.

Onder druk van de internationale gemeenschap zijn de parlementsverkiezingen en de regionale verkiezingen al met tien dagen uitgesteld. Ze zijn ingepland op 5 juni. Op 26 juni vinden presidentsverkiezingen plaats en op 17 juli senaatsverkiezingen.