Tweede klokkenluider met informatie tegen Trump treedt naar voren

Impeachment-onderzoek tegen Amerikaanse president

In de Oekraïne-affaire die geleid heeft tot de start van een impeachmentprocedure tegen president Donald Trump heeft een tweede klokkenluider zich gemeld bij de inspecteur-generaal van de Intelligence Community.
AP In de Oekraïne-affaire die geleid heeft tot de start van een impeachmentprocedure tegen president Donald Trump heeft een tweede klokkenluider zich gemeld bij de inspecteur-generaal van de Intelligence Community.
Er is een tweede klokkenluider opgedoken die zegt bezwarend materiaal te hebben over de contacten tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Oekraïne. Dat heeft Mark Zaid, de advocaat van beide klokkenluiders, meegedeeld aan de Amerikaanse zender ABC News.

De Democratische partij heeft een impeachment-onderzoek opgestart tegen Trump, omdat hij tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar gewezen vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter. De Democraten beschouwen dat als een ongeoorloofde hulpvraag aan een buitenlandse mogendheid voor eigen politiek gewin. 

Tweede klokkenluider

Een melding van een klokkenluider, vermoedelijk een CIA-officier die verbonden was aan het Witte Huis, vormde de aanleiding voor de eerste stap in de impeachment-procedure. 

Zaid zegt nu dat een nieuwe klokkenluider, die eveneens deel uitmaakt van de inlichtingendiensten, "uit eerste hand" over informatie beschikt over het controversiële telefoongesprek. De klokkenluider heeft intussen al met de hoofdinspecteur gesproken die het onderzoek leidt. Inhoudelijke informatie over de nieuwe klacht is voorlopig nog niet bekend. 

“Totaal inaccuraat”

De krant New York Times had vrijdag al bericht dat nog een tweede persoon overwoog om meer informatie over de zaak naar buiten te brengen. Het is voorlopig nog niet duidelijk of het gaat om de persoon die door Mark Zaid wordt verdedigd. Andrew Bakaj, een advocaat van hetzelfde kantoor als Mark Zaid, wil via Twitter enkel meedelen dat hij “verschillende” klokkenluiders vertegenwoordigt. 

De Amerikaanse president heeft altijd beweerd dat de informatie van de eerste klokkenluider "totaal inaccuraat" was. Mogelijk kan het opduiken van een tweede klokkenluider die verdediging van Trump ondergraven, zegt ABC.

Lees ook: “Ik zou willen dat je ons een plezier doet”: Trump vroeg president Oekraïne in telefoongesprek om Biden te onderzoeken

Lees ook: Transcript van Trump-telefoontje toont noodzaak afzetting aan, zeggen Democraten: “Net bedreigingen door de maffia”

Lees ook: Ongewone bewerkingen in transcriptie van Trumps gesprek met president Oekraïne: is er iets weggelaten?

Lees ook: Alle vragen over de afzettingsprocedure: hoe werkt het, wat zijn de beschuldigingen en hoe groot is de kans dat Trump moet vertrekken?

Trump vroeg de autoriteiten in Kiev de gangen van zijn mogelijke uitdager Joe Biden en diens zoon Hunter in Oekraïne na te gaan. Het Huis van Afgevaardigden gelastte nader onderzoek, dat in theorie kan leiden tot de afzetting van de president. Trump houdt vol dat de aanklacht nergens op slaat.
EPA Trump vroeg de autoriteiten in Kiev de gangen van zijn mogelijke uitdager Joe Biden en diens zoon Hunter in Oekraïne na te gaan. Het Huis van Afgevaardigden gelastte nader onderzoek, dat in theorie kan leiden tot de afzetting van de president. Trump houdt vol dat de aanklacht nergens op slaat.

Bekijk ook: Hoe werkt de afzettingsprocedure tegen Donald Trump?
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Het heeft lang geduurds, maar uiteindelijk toch één slaafse volgeling die 'maar haar e-mails' begint te roepen. Was Clinton toen presidente? Neen. Is Biden al onderzocht door zowel de VS als Oekraine, en vrijgesproken? Ja. Al de rest is gewoon onzin om zijn achterban, die toch nooit leest, scherp te houden.

 • Debusschere Johan

  trump is goede president .goed voor economie gewone man dus en hard voor criminelen

 • Victor Munster

  Het gaat hier steeds minder en minder over de grond van de zaak. Net als bij de gelekte emails van Clinton wordt hier niet gesproken over HAAR ondermijning van de democratie, maar over de boodschapper. En nu vraagt Trump om eens te onderzoeken hoe het zoontje van een VS vice-president een lucratief postje in de Oekraine kon bemachtigen, en nu blijken zelfs zijn eigen parlementsleden problemen te hebben met zo'n onderzoek. Zelf boter op hun hoofd?

 • Johan Goris

  Trump heeft normaal altijd voordeel met schandalen, want zo kan hij zeggen dat de establishment hem weer aanvalt. Ik vraag me af of Trump deze geruchten zelf in de wereld stuurt?

 • Willem De Voeght

  Al die "klokkenluiders " hebben zwijgplicht volgens hun contract. Zij kunnen dus strafrechtelijk vervolgd worden.