Tweede dode en honderden gewonden in Frankrijk, protest tegen dure brandstofprijzen gaat onverminderd verder

AP
Het protest tegen de verhoging van de brandstofprijzen heeft in Frankrijk een tweede dode geëist. De Franse politie verwijderde veel blokkades, maar het protest gaat onverminderd verder. Volgens Franse media waren er op de vierde dag naar schatting 27.000 manifestanten op de been.

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner verklaarde dat de protesten uit de hand lopen en daarom desnoods met geweld gestopt moeten worden. Sinds de grote manifestaties van zaterdag zijn er naast de doden ook meer dan 550 gewonden gevallen. Zeventien onder hen zijn er erg aan toe. 

Vandaag bezweek een
motorrijder aan de verwondingen die hij opgelopen had bij een blokkade bij Valence. Hij reed toen langs links een file voorbij, maar botste op een bestelwagen die rechtsomkeer aan het maken was. 

Rellen en geweld op Frans eiland La Réunion

Verder nog is een politieagent zijn hand verloren bij een interventie. Vijftien andere agenten raakten lichtgewond. Dat gebeurde op het eiland La Réunion, een Frans overzees gebied ten oosten van Madagaskar, waar ze een einde moesten maken aan het geweld gepleegd door de protestanten. De politieagent verloor zijn hand toen een granaat in zijn voertuig onverwacht ontplofte, terwijl jonge manifestanten stenen naar hem gooiden. 

Het eiland beleefde van maandag op dinsdag opnieuw een nacht vol geweld, ondanks de instelling van een avondklok van 21 uur tot 6 uur in 14 van de 24 gemeenten. De demonstranten gooiden stenen en molotovcocktails naar de politie. Volgens de autoriteiten werden er 38 arrestaties verricht, wat het totaal aantal arrestaties sinds zaterdag op 108 brengt.

In een gezamenlijke mededeling hebben de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner en de minister van Overzeese Gebieden Annick Girardin, hun solidariteit overgemaakt aan de politiecommandant. Ze drukten ook hun steun uit aan alle ordetroepen van het eiland, dat geconfronteerd wordt met wat ze “onaanvaardbaar stedelijk geweld” noemen. 

(Lees verder onder de foto)

Protesten in La Réunion.
AFP Protesten in La Réunion.

Franse autofabriek legt noodgedwongen werk neer

In de PSA-fabriek in het Oost-Franse Sochaux liggen de assemblagelijnen van de Peugeot 308, 3008 en de Opel Grandland volledig stil omdat de aanvoer van onderdelen van een toeleverancier uit Spanje stokt. Vrachtwagens die de stukken (o.a. schokdempers, batterijen) aanvoeren staan geblokkeerd tussen Bordeaux en Guéret.

In totaal zullen 900 wagens niet geproduceerd worden en vallen 1.600 werknemers gedwongen zonder werk.

De fabriek had een vliegtuig gecharterd om de stukken aan te voeren waardoor de activiteit in de nacht van dinsdag op woensdag normaal kon voortgaan maar het tekort aan onderdelen was te groot om te blijven produceren, aldus de directie. Over een mogelijke werkhervatting volgende nacht heerst twijfel, aldus een vakbondsbron.

Vrees voor verminderde koopkracht

Vorige zaterdag waren er bijna 300.000 mensen op de been. Hun spontane protesten werden gesymboliseerd door de zogenaamde gele hesjes. Ze blokkeerden wegen, oliedepots en bedrijven. 

De demonstranten vrezen dat hun koopkracht achteruit holt door het beleid van de regering van president Macron. Die wil met accijnsverhogingen ervoor zorgen dat de Fransen minder gebruikmaken van de auto. Volgens de regering is dat nodig om de vervuiling terug te dringen en een beter klimaat te verkrijgen.

Tweede grote protestdag

De ‘gilets jaunes’ willen komende zaterdag weer een grote protestdag houden. Hun plan om naar het Place de la Concorde in Parijs te gaan, is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken om veiligheidsredenen niet toegestaan. Macron riep de betogers op tot een dialoog, maar gaf niet aan dat hij toegevingen overweegt. Tal van bedrijven- en handelsorganisaties klagen intussen dat ze grote schade leiden door de blokkades van het verkeer.

AFP
AFP
REUTERS19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tony Vandermaelen

  Hopelijk leggen ze de boel plat.

 • Christine Laevers

  Macron vraagt om dialoog. Ja ja, maar naar het congrès gisteren van de burgemeesters van Frankrijk is hij niet gekomen! Het was nochtans dichtbij! Die burgemeesters raken er ook niet meer aan uit. De verpleegsters en verplegers hebben ook gemanifesteerd. Een transportbedrijf heeft gezegd mee te gaan doen met de actie. Macron en Co leven in een ivoren toren.

 • vandekempen bart

  nog maar eens extra taksen op diesel en benzine, zogezegd voor het milieu... nonsens, mensen op het franse, en vlaamse, platteland hebben een wagen nodig en worden dus gewoon extra belast. hun protest is terecht. gelukkig zit groenrood niet in de regering of we betaalden al 2€ per liter...

 • raf janssens

  Macron wil ervoor zorgen dat de Fransen minder gebruikmaken van de auto: door die blokkades is het doel nu al bereikt.

 • Mario Bocque

  Dat is nog maar het begin van alle sociale onrust in het "Europa van de toekomst' en zal niet met alle geweld van de wereld op te lossen vallen.