Tweede dode bij protesten in Hongkong: 70-jarige schoonmaker geraakt door hard voorwerp

Demonstranten in Hongkong stichtten onder meer brand in tolhuisjes bij de Cross Harbour tunnel, vlakbij een van de universiteiten van de stad.
EPA Demonstranten in Hongkong stichtten onder meer brand in tolhuisjes bij de Cross Harbour tunnel, vlakbij een van de universiteiten van de stad.
Bij de aanhoudende onrust in Hongkong is weer een dode gevallen. Een 70-jarige schoonmaker kreeg tijdens een confrontatie tussen demonstranten en regeringsgezinde betogers een hard voorwerp tegen zijn hoofd. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De politie meldt dat de man lunchpauze had toen hij werd geraakt. Gemaskerde betogers zouden “op een harde manier voorwerpen hebben gegooid”. Eerder deze maand kwam een 22-jarige student om het leven tijdens protesten in Hongkong. Hij viel tijdens een politie-interventie een verdieping omlaag in een parkeergarage.

De protesten in de metropool zijn de afgelopen tijd steeds verder geëscaleerd. Demonstranten verwijten de politie hardhandig op te treden. Ze gingen voorheen vooral ‘s avonds en in het weekend de straat op, maar leggen nu ook op weekdagen het openbaar leven deels plat. Ook vandaag waren weer wegen geblokkeerd, bleven scholen dicht en was het treinverkeer verstoord. Universiteiten zijn bezet en ook de rest van het openbaar vervoer ligt voor een groot deel stil. Gisteren maakten de KU Leuven en de Ugent nog bekend dat ze hun studenten uit Hongkong terughalen.

Meer democratie

Het geweld lijkt sinds het begin van de protesten, bijna een half jaar geleden, steeds heviger te worden. Deze week nog vielen twee zwaargewonden. Een 21-jarige man werd van dichtbij neergeschoten door een politieagent en een 57-jarige man werd in brand gestoken door betogers.

Honderdduizenden demonstranten zijn sinds juni de straat op zijn gegaan om te pleiten voor meer democratie in Hongkong. Ze verzetten zich tegen wat zij “de Chinese bemoeizucht” noemen. Vooral jongere inwoners van Hongkong demonstreren tegen de eigen regering en tegen de toenemende invloed van China. Daartegenover staan nu ook pro-Beijing betogers.

Demonstranten werpen wegblokkades op.
AFP Demonstranten werpen wegblokkades op.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.