Tweede Brits oorlogsschip in de Golf aangekomen

Brits oorlogsschip HMS Duncan
AFP Brits oorlogsschip HMS Duncan
In de Golf is een tweede Britse oorlogsschip, de HMS Duncan, aangekomen. Samen met de HMS Montrose moet de Duncan instaan voor de veiligheid van Britse schepen die de Straat van Hormuz moeten passeren, meldt het ministerie van Defensie vanuit Londen. Tussen Londen en Teheran woedt sinds een aantal weken een tankercrisis.

"De vrijheid om de Straat van Hormuz te doorkruisen is niet enkel essentieel voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor onze internationale partners en bondgenoten", beklemtoonde minister van Defensie Ben Wallace in het communiqué van zondag.

De Britten hadden de internationale gemeenschap opgeroepen ook mankracht naar de Straat te sturen, maar de andere Europese landen tonen weinig interesse om extra militaire middelen in te zetten. Parijs, Londen en Berlijn plannen wel hun middelen te "coördineren" en "informatie te delen", zei de Franse defensieminister Florence Parly donderdag in een Franse krant. Het Britse ministerie had donderdag al aangekondigd de Royal Navy gevraagd te hebben om niet-militaire schepen onder Britse vlag te escorteren.

De laatste weken liepen de spanningen in de Golf verder op. Er waren aanvallen op olietankers waar, volgens Washington, Teheran achter zat. Iran ontkent echter alle betrokkenheid. Begin juli werd een Iraanse olietanker voor de kust van Gibraltar aan de ketting gelegd, en twee weken later volgde de inbeslagname van de Stena Impero, een olietanker die onder Britse vlag vaart.

“Geen ruilhandel”

De nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominc Raab is niet van plan de Iraanse tanker die voor Gibraltar aan de ketting ligt in te ruilen door de Britse olietanker die in beslag werd genomen door Teheran. Hij verwees hiervoor naar de verschillende juridische status van de twee zaken. “We hebben het recht het Iraanse schip vast te houden”, zei Raab aan BBC Radio 4. “We gaan niet aan ruilhandel doen. Het gaat erom het internationaal recht en de regels van het internationaal rechtssysteem te laten gelden.”

De Iraanse president Hassan Rohani had de Europese landen opgeroepen twee keer na te denken, als ze een maritieme veiligheidsmissie naar de Straat willen sturen. “De aanwezigheid van buitenlandse troepen in de Perzische Golf zou de situatie niet veiliger maken, maar zou leiden tot verdere spanningen”, aldus Rohani’s woordvoerder. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mick Jansen

    Iran stelt niks voor.. 2e Irak...

  • Peter de Bakker

    De Britten spelen met hun veiligheid om papa USA een pleziertje te doen, als Trump durft een raket af te vuren dan zijn dit de eerste doelwitten van de Iraanse raketten. Iran zal niet zo makkelijk plat te smijten zijn als Irak.