Tweede aardbeving in week tijd in Groningen

Dinsdag moest door een aardbeving een woning in de buurt van Loppersum worden gestut.
ANP Dinsdag moest door een aardbeving een woning in de buurt van Loppersum worden gestut.
Na de aardbeving van dinsdag bij Loppersum is in het Nederlandse Groningen opnieuw een beving geweest. In Siddeburen, in Midden-Groningen, vond even voor 03.00 uur een beving plaats met een kracht van 1.8, aldus het KNMI. Tientallen inwoners meldden de beving die hen, in de meeste gevallen, uit hun slaap had gehaald. Er zijn nog geen berichten over schade.

"De houten dakconstructie waar ik onder slaap werd heen en weer geschud", zei een bewoner tegen RTV Noord. "Het rolgordijn klapte heen en weer, het bureau schudde, een harde knal", vertelde een andere inwoner.

Ook ruim twee maanden terug was er bij Siddeburen een lichte beving. Die van dinsdag met het epicentrum bij Loppersum was met een kracht van 2.7 heviger. Volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zijn er sindsdien 267 schademeldingen binnengekomen. Hoeveel schadegevallen direct gevolg zijn van de beving, is volgens het IMG nog moeilijk aan te geven.

Overzicht van de zwaarste aardbevingen in Groningen sinds 1991.
ANP Graphics Overzicht van de zwaarste aardbevingen in Groningen sinds 1991.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Tamsyn

  Kerncentrales zijn met hun duizenden lekkende vaten kernafval helemaal niet schoon. We belasten er uit gemakzucht alleen maar de komende generaties mee, toppunt van egoïsme. Terwijl er voldoende valabele alternatieven zijn.

 • Jules De Cuyper

  De Nederlanders hebben miljarden verdiend aan gas, gelukkig ! Als mensen daar schade door leden moet die vergoed worden. Meer is daar niet over te zeggen. Kerncentrales hebben ons welvaart en welzijn gebracht. Kernenergie heeft massaal veel levens gered (dank 'medische toepassingen'). Gelukkig ! Kerncentrales kunnen ons nog vele jaren schone energie leveren en ons de tijd gunnen om andere vormen van energieproductie - die wél zinvol, efficiënt en betaalbaar zijn - grondig te bestuderen.

 • Gerard Wiersma

  Beste Henri dit heeft niets te maken met zuinig bouwen. Dit heeft te maken met het feit dat de aardbevingen in Groningen relatief dicht onder het oppervlakte plaats vinden waardoor een beving van "slechts" 1.8 op de schaal van Richter gelijk is aan een beving van 3,5/4. Daarnaast gaan de aardbevingen in Groningen gepaard met verzakking van de grond wat ook weer extra schade opleverd.

 • Ronald BAERT

  Blijkbaar zijn ze daar vergeten dat ze zoveel jaren geleden daar massaal aardgas opgepompt hebben.

 • henri levich

  Door 1.8 Richter een huis dienen te stutten zegt hoe 'zuinig' er gebouwd is.