Twee zussen veroordeeld tot verkrachting omdat hun broer er met vrouw van hogere klasse vandoor ging

Illustratiebeeld.
THINKSTOCK Illustratiebeeld.
Twee zussen van 15 en 23 jaar oud zijn opgejaagd wild in India, nadat ze door een lokale mannenraad werden veroordeeld tot verkrachting. Waarom? Omdat hun broer er vandoor ging met een uitgehuwelijkte vrouw van een hogere bevolkingsklasse en omdat voor die daad op de één of andere manier wraak moet genomen worden. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Broer Ravi behoort samen met zijn zussen tot de laagste bevolkingsklasse in India. Hij werd verliefd op een vrouw uit een hogere sociale klasse, ook al was ze uitgehuwelijkt aan iemand anders. Het verliefde paar sloeg samen op de vlucht. Ook zijn twee zussen en de rest van zijn familie zijn nu doodsbang hun dorp ontvlucht.

Zijn zussen zijn immers veroordeeld voor de daden van hun broer. Een volledig uit mannen bestaande onverkozen raad van hun dorp, net buiten de hoofdstad New Delhi, besliste dat de zussen moeten worden verkracht en naakt en met zwartgeschilderde gezichten door de straten moeten paraderen als straf voor de daden van hun broer.

Amnesty International veroordeelt de schandelijke praktijk en heeft een petitie gelanceerd om de Indiase autoriteiten op te roepen om tussen te komen en de zussen te beschermen. Het hooggerechtshof van India noemt de wijdverspreide onverkozen raden en hun praktijken illegaal, maar heeft weinig grip op het probleem. Meer dan 29.000 mensen hebben intussen de petitie ondertekend. "Verkrachting is een verschrikkelijk misdrijf, geen straf", zegt Rachel Alcock van Amnesty International. "Het hoeft niet te verbazen dat deze walgelijke 'straf' met wereldwijde verontwaardiging gepaard gaat."

Archiefbeeld van een protest tegen seksueel geweld in India.
AP Archiefbeeld van een protest tegen seksueel geweld in India.
www.amnesty.org.uk