Twee zakenmannen gelinkt aan Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani opgepakt

Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani.
AFP Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani.
Twee zakenmannen die banden hebben met Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani zijn gisteravond gearresteerd en worden beschuldigd van schending van de wet op de campagnefinanciering. Dat bevestigt een woordvoerder van de Amerikaanse openbare aanklager in Manhattan vandaag. De twee mannen spelen ook een rol in de Oekraïne-affaire die momenteel de basis vormt voor het afzettingsonderzoek tegen president Donald Trump.

Lev Parnas, een Oekraïense zakenman, en Igor Fruman, een investeerder in vastgoed uit Wit-Rusland, worden beschuldigd van samenzwering om “buitenlands geld over te maken aan kandidaten voor overheidsfuncties op federaal en deelstaatniveau”, zo blijkt uit de gerechtsdocumenten. De mannen hadden geld geschonken aan  America First, een pro-Trump politiek actiecomité. Het duo woont in Florida, maar ze werden beide geboren in het buitenland. Buitenlandse actoren mogen echter geen geld schenken aan de campagnes van Amerikaanse politici.

Daarnaast worden ook de Amerikaanse zakenman David Correia en Andrey Kukushkin, een in Oekraïne geboren zakenman, beschuldigd van hun betrokkenheid bij de zaak.

De aanklacht beschrijft een uitgebreid complot om de werkelijke bron van de politieke donaties te verbergen door het gebruik van
 geheime overeenkomsten, naamloze vennootschappen en stromannen.

Het Campaign Legal Center, een vzw die zich inzet voor een strengere wet op de campagnefinanciering, had in juli 2018 al een klacht ingediend bij de Amerikaanse overheid met de vraag om te onderzoeken of Parnas en Fruman de wet hadden geschonden met het gebruik van een lege vennootschap om te verhullen wie er 325.000 dollar had geschonken aan een pro-Trump politiek actiecomité.

“Geen ervaring”

Parnas bevestigde vorige maand aan Reuters dat hij wist dat hij onderzocht werd door de FBI, maar hij beweerde niet te weten waarom. Elke schending van de regels van de Federale Kiescommissie was volgens hem onbewust en is een “administratieve zaak”, omdat hij geen ervaren politieke donor is. Parnas zei dat hij niet probeerde te verhullen van waar de schenking van 325.000 dollar afkomstig was. Hij gaf het geld aan het America First-actiecomité omdat “we fervente aanhangers zijn van de president”, klonk het.

Oekraïne-affaire

Parnas en Fruman zijn betrokken bij de Oekraïne-affaire rond president Donald Trump. Ze introduceerden Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani in de hoogste politieke kringen in Oekraïne, waar Giuliani de lokale overheid probeert aan te zetten tot een corruptieonderzoek naar de voormalige vicepresident Joe Biden en diens zoon Hunter. De twee mannen waren volgens een bron die op de hoogte is van de zaak van plan om gisteravond naar Frankfurt te vliegen. De openbare aanklager meldde aan CNN dat het duo twee tickets voor een enkele internationale reis had geboekt.

Trump kent beide mannen naar eigen zeggen niet. Nochtans doken ondertussen foto’s op waarop hij poseert met Parnas en Fruman. Zo postte Parnas een foto op zijn Facebookpagina waarop hij te zien is met de Amerikaanse president en hem bedankt voor “het geweldige diner en nog betere gesprek”.

Afzettingsprocedure

Momenteel loopt er in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een afzettingsonderzoek naar president Donald Trump. Dat onderzoek concentreert zich op een telefoontje dat in juli plaatsvond, waarin Trump de Oekraïense president met aandrang vroeg om een onderzoek in te stellen naar Joe Biden, momenteel de grootste kanshebber om zijn Democratische tegenstander te worden tijdens de presidentsverkiezingen van 2020.

De drie commissies van het Huis van Afgevaardigden die Trump onderzoeken hebben Parnas en Fruman gedagvaard. Ze moeten tegen 16 oktober een reeks documenten overhandigen die belangrijk zouden zijn voor het onderzoek en vragen dat de mannen op een latere datum zullen getuigen voor het Congres. De zakenmannen weigeren dat.

Een Facebookbericht van Lev Parnas. Op de foto staan Donald Trump, Jr., Tommy Hicks, Jr., Lev Parnas en Igor Fruman.
AP Een Facebookbericht van Lev Parnas. Op de foto staan Donald Trump, Jr., Tommy Hicks, Jr., Lev Parnas en Igor Fruman.
Lev Parnas en president Donald Trump in het Witte Huis op 1 mei 2018.
AP Lev Parnas en president Donald Trump in het Witte Huis op 1 mei 2018.
Politiefoto van Lev Parnas na zijn arrestatie.
AP Politiefoto van Lev Parnas na zijn arrestatie.
Politiefoto van Igor Fruman na zijn arrestatie.
AP Politiefoto van Igor Fruman na zijn arrestatie.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Connaerdt

  Het net sluit zich langzaam maar zeker. Hoeveel slachtoffers zal mr. Trump nog maken voor hij ook valt? Sleurt hij al zijn ministers en advocaten mee of beslist hij dat hij genoeg schade heeft berokkend aan zijn land? Watch the next episode in the real big Trump-show.

 • Fons Casteels

  Ze zijn aangehouden door Letitia Ann James, de Attorney General van New York. Volgens Wiki is ze "politiek activiste en lid van de Democrats". De rest van het verhaal is voorspelbaar: eerst zullen ze veroordeeld worden door een lagere rechter, waarna het Hooggerechtshof die veroordeling ongedaan maakt omdat de giften niet gingen naar Trump noch het officieel verkiezingsfonds van Trump noch de Republican Party. Maar die vrijspraak zal het nieuws niet halen.

 • ivan de ridder

  Een voorproefje van het volgende interview met Rudy Giuliani - Ik heb nooit met deze kerels over campagnefinanciering gepraat, maar natuurlijk heb ik met hun over campagnefinanciering gepraat, waarom zou ik dit niet doen?

 • Gilles Standaert

  Tussen haakjes weet iemand waar die 1 miljard dollar van toen naartoe is in Oekraïne? Zoek daar eens achter. ik zal jullie een tip geven de eigenaar van de bank is toevallig ook eigenaar van een Gas-bedrijf.

 • Mark De vos

  Als onze rudy zo'n goede vrienden is met trump zal die zeker niet zuiver op de graat zijn. Nog max enkele dagen en rudy wordt ook aangeklaagd voor éen of andere vorm van fraude of .....