Twee vrienden gelyncht door woedende menigte na vreselijke geruchten op WhatsApp

Abijeet Nath en Nilotpol Das
Facebook Abijeet Nath en Nilotpol Das
Twee kameraden hadden net een waterval op het Indiase platteland bezocht en waren op zoek naar een picknickplek toen een woedende menigte hun terreinwagen deed stoppen. Het duo werd meteen aangevallen en gedood op basis van verzinsels op sociale media.

Het tragische incident gebeurde afgelopen vrijdag nadat een gerucht zich had verspreid op WhatsApp en Facebook dat er kinderontvoerders in de regio actief waren.

In een filmpje dat al een tijdje gedeeld werd op sociale media was te zien hoe twee mannen een kind meenamen. Toen ook lokale media het filmpje hadden opgepikt, was het hek helemaal van de dam. 

Achteraf bleek de video fictief te zijn en afkomstig uit buurland Pakistan. Het was een fragment uit een voorlichtingsfilm om net op het gevaar van kinderontvoeringen te wijzen. Maar op sociale media werden de bewerkte beelden voor echt aanzien en dat hebben Abijeet Nath (30) en Nilotpol Das (29) uit de stad Guwahati met hun leven moeten bekopen.

Abhijit Nath en Nilotpal Das
Twitter Abhijit Nath en Nilotpal Das

De vrienden bezochten de Kathilangso watervallen in deelstaat Assam nét toen lokale WhatsApp-groepen het bewuste bericht hadden verspreid. Beide mannen werden nabij de toeristische attractie uit hun zwarte terreinwagen gesleurd en door een woedende menigte met bamboestokken doodgeslagen.

De lynchpartij werd gefilmd en eveneens op sociale media geplaatst. In de video is te zien hoe Nath en Das in koelen bloede worden omgebracht en hoe een van hen vergeefs om genade smeekt.

De politie heeft ondertussen 27 mensen opgepakt. Ook de man die het nepnieuws zou hebben de wereld ingestuurd, zit in de cel.

De autoriteiten hebben alle moeite van de wereld om dergelijk fake news te ontkrachten. Zo riep de politie in de stad Haiderabad inwoners vorige maand met luidsprekers op de "geruchten niet te geloven.”
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip De Saeger

  Leugens op internet verwoesten levens ... en zo goed als niemand die er iets aan doet, ook politie en gerecht niet ... schande en schaamte!

 • wil baken

  Zie je hier ook, met van die gestoorde facebook groepen....vol met losers die dingen opkloppen en mensen bespioneren.

 • Conny Van den Bosch

  De fout ligt niet bij de sociale media zelf maar wel dat je een cultuur, die honderden jaren achterloopt op onze evolutie, onze technologie in handen geeft.

 • Sobek Wessels

  Dit krijg je als een Land zo corrupt is als de pest en er geen enkele vorm van Gerechtigheid meer is ! Burgers gaan dan maar zelf het recht in Handen nemen wat NOOIT goed kan zijn ! Ook hier is Geen of amper Gerechtigheid meer , criminelen komen direct terug vrij en de slachtoffer blijven in de kou staan ! Hoe lang het hier nog gaat duren eer iemand hetzelfde doet ?

 • Jozef Van Buynderen

  Bewijst nog eens hoe belangrijk een gedegen rechterlijke macht is. Gelukkig is er sociale media anders wisten we niet eens dat dit gebeurde. Vroeger, voor de sociale media, gebeurde dit nog vaker maar dan wisten we het vaak pas veel later.