Twee verdachten opgepakt na terroristisch incident in Noord-Ierland waarbij journaliste overleed

Lyra McKee is gisteren omgekomen bij een "terroristisch incident" in een buitenwijk van de Noord-Ierse stad Londonderry.
AFP Lyra McKee is gisteren omgekomen bij een "terroristisch incident" in een buitenwijk van de Noord-Ierse stad Londonderry.
De Noord-Ierse politie heeft twee mannen opgepakt in verband met de dood van de 29-jarige journaliste Lyra McKee. Het gaat om twee mannen van 18 en 19 jaar, maakte de politie vanochtend bekend via Twitter.

De journaliste kwam gisteren om het leven bij onlusten in de Noord-Ierse stad Londonderry. Ze werd getroffen door een kogel in het hoofd en overleed in het ziekenhuis. De politie beschouwt de fatale schietpartij als een terroristisch incident.

In de stad braken zware rellen uit na enkele invallen van de politie in woningen. Een schutter zou het vuur hebben geopend op politievoertuigen. De doodgeschoten McKee zou naast zo'n politiewagen hebben gestaan.

De opgepakte mannen zijn 18 en 19 jaar oud, zo maakte de politie bekend. Ze worden in Belfast verhoord. De twee mannen worden vastgehouden op grond van de antiterrorismewetgeving, aldus de politie. Eerder had de politie een video-opname met een verdachte verspreid.

De politie vermoedt dat extremisten van de Real Irish Republican Army (Echte Ierse Republikeinse Leger) achter het dodelijke geweld zitten. De spanningen zijn toegenomen in de aanloop naar Pasen. Dan herdenken republikeinen de Paasopstand van 1916 tegen de Britse heerschappij in Ierland.

Politici uit Groot-Brittannië en Ierland hebben de daad scherp veroordeeld.

Politie onderzoekt de plek waar de 29-jarige journaliste Lyra McKee werd vermoord.
REUTERS Politie onderzoekt de plek waar de 29-jarige journaliste Lyra McKee werd vermoord.
Bloemen voor de overleden Lyra McKee.
AFP Bloemen voor de overleden Lyra McKee.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.