Twee Turkse journalisten riskeren levenslang voor artikel over wapenleveringen aan IS

Hoofdredacteur Can Dündar (rechts) en correspondent Erdem Gül.
ap Hoofdredacteur Can Dündar (rechts) en correspondent Erdem Gül.
Twee regeringskritische journalisten van de Turkse krant Cumhuriyet riskeren een levenslange celstraf. Het openbaar ministerie vordert voor hoofdredacteur Can Dündar en Erdem Gül, de correspondent van de krant in de hoofdstad, tweemaal levenslang en 30 jaar opsluiting. Dat meldt het nieuwsagentschap DHA. De twee journalisten worden onder meer beschuldigd van poging tot omverwerping van de regering en spionage.

De rechtbank moet zich nog uitspreken over de aanklachten. Dündar en Gül zitten sinds eind november in voorhechtenis.

Andere punten uit de aanklacht zijn het verlenen van steun aan een gewapende terroristische vereniging en het publiceren van geheime staatsinformatie.

De twee werden voor de rechter gesleept omwille van hun berichtgeving over mogelijke wapenleveringen van Turkije aan extremisten in Syrië. De krant Cumhuriyet publiceerde in de zomer foto's van een wapenlevering aan extremisten in Syrië die in januari 21014 vanuit Turkije zou gebeurd zijn. Op videobeelden is te zien dat vrachtwagens van de Turkse geheime dienst (MIT) de wapens vervoerden. De autoriteiten hadden een nieuwsembargo over die zaak afgekondigd.