Twee terroristen onthoofd in Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië zijn twee mannen uit het Centraal-Afrikaanse Tsjaad wegens lidmaatschap van een terreurgroep terechtgesteld. Dat deelde Binnenlandse Zaken vandaag in Riyad mee. Ze zouden deel hebben uitgemaakt van een cel gelinkt aan het terreurnetwerk al-Qaida, die ruim tien jaar geleden aanslagen op buitenlanders pleegde. Beide mannen werden in de havenstad Jeddah onthoofd.

In 2003 en 2004 werd Saoedi-Arabië door een golf van terreur overspoeld, waarvoor de autoriteiten al-Qaida verantwoordelijk achtten. In november 2003 werden bij een bomaanslag op een wooncomplex in Riayd minstens 18 mensen gedood. In mei van hetzelfde jaar kwamen 35 mensen om bij bomaanslagen in overwegend door buitenlanders bewoonde wijken van de hoofdstad. De veroordeelden zouden onder andere betrokken zijn geweest bij de dood van een Fransman in 2004.

Het aantal executies in het streng-islamitisch koninkrijk is nu gestegen naar 109 voor dit jaar alleen. In 2014 vonden 83 terechtstellingen plaats, een jaar eerder waren het er volgens mensenrechtenactivisten bijna 80. In Saoedi-Arabië staat op tal van misdrijven de doodstraf, onder andere voor moord, verkrachting, drugshandel en "hekserij".