Twee straaljagers neergestort na botsing in Duitsland: 1 piloot levend teruggevonden, ander overleden

Twee Eurofighters van het Duitse leger zijn tijdens hun vlucht tegen elkaar gebotst.
REUTERS Twee Eurofighters van het Duitse leger zijn tijdens hun vlucht tegen elkaar gebotst.
In het noorden van Duitsland zijn twee Eurofighter-straaljagers neergestort, nadat de toestellen tegen elkaar botsten in de lucht. Beide piloten konden zich met hun schietstoel redden. Eén piloot overleefde het ongeval, de andere niet. 

Het incident vond rond 14 uur plaats in de regio Müritz, zo bevestigt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. De jets namen deel aan een gevechtsoefening toen ze per ongeluk elkaar raakten. De piloot van een derde toestel meldde het incident en zei dat hij twee parachutes gezien had voor de straaljagers neerstortten.

Een helikopter boven een bos waar één van de twee Eurofighters crashte.
AP Een helikopter boven een bos waar één van de twee Eurofighters crashte.

Een van de toestellen crashte in een bos in de buurt van Jabel, het andere tien kilometer verder aan de rand van een bos in Nossentiner Hütte. Voor zover bekend zijn geen huizen geraakt door de wrakstukken. Op foto’s van het incident zijn twee rookpluimen te zien achter een meer. 

Een van de piloten werd levend teruggevonden in een boom. Reddingswerkers konden hem bevrijden. De andere is om het leven gekomen, zo meldt het Duitse leger. 

Bossen in de buurt hadden vuur gevat, de brandweer kreeg dat snel onder controle. De neergestorte jets hadden voor zover bekend geen munitie aan boord. 

De Eurofighter Typhoon is onderdeel van een een Europees samenwerkingsverband. Het toestel is zowel inzetbaar voor luchtgevechten als grondaanvallen.

AP
AP
REUTERS
REUTERS

De Eurofighter Typhoon, resultaat van een Europees samenwerkingsverband, wordt gebruikt door de Britse, Duitse en Italiaanse luchtmacht. Het toestel is zowel inzetbaar voor luchtgevechten als grondaanvallen. Het toestel was ook kandidaat om de Belgische F-16's te vervangen. Ons land koos uiteindelijk voor de F-35A van Lockheed Martin.

Een jaar geleden bleek dat slechts vier van de 128 Eurofighter-straaljagers van de Duitse luchtmacht gevechtsklaar waren. De toestellen kampten met technische problemen of een tekort aan wapens.

Eurofighter-straaljagers van de Duitse luchtmacht.
AFP Eurofighter-straaljagers van de Duitse luchtmacht.
Een Eurofighter van de Duitse luchtmacht.
© Bart Leye Een Eurofighter van de Duitse luchtmacht.
Een Eurofighter van de Duitse luchtmacht.
© Bart Leye Een Eurofighter van de Duitse luchtmacht.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Stef Geentjens

    Het blijft een van de gevaarlijke beroepen die er bestaan heb enorm veel respect voor F-piloten, en zelfs als je nog optijd je schietstoel kunt activeren is er uiteraard nooit zekerheid dat je ook effectief goed gaat neerkomen en misschien werd hij tijdens zijn daling wel geraakt door rond vliegende stukken puin! Veel sterke aan iedereen die deze man kende.

  • Jonathan Wouters

    Rip. Sterkte aan de familie.

  • guido vermeyen

    Das minder goed nieuws....