Twee oppositiepartijen gunnen Johnson verkiezingen, maar willen eerst uitstel brexit

De Britse premier Boris Johnson wil in december nieuwe verkiezingen in zijn land.
EPA De Britse premier Boris Johnson wil in december nieuwe verkiezingen in zijn land.
De leiders van twee Britse oppositiepartijen hebben gezegd dat ze bereid zijn om in te stemmen met nieuwe verkiezingen, zoals premier Boris Johnson wil, maar alleen op voorwaarde dat de Europese Unie de brexit uitstelt tot januari. Dat zeggen Ian Blackford van de Schotse nationalistische SNP en zijn collega van de Liberaal-Democraten Jo Swinson in een op Twitter gepubliceerde brief aan Europees president Donald Tusk.

Als de brexit met drie maanden wordt uitgesteld en de datum van de uitstap daardoor naar eind januari wordt verschoven, dan kan de oppositie samenwerken om nieuwe verkiezingen dit jaar mogelijk te maken, luidt het. "We hopen allemaal op verkiezingen die deze hopeloze situatie kunnen doorbreken", zeiden Blackford en Swinson nog.

Tusk heeft de 27 overblijvende EU-landen eerder al geadviseerd om akkoord te gaan met het Britse verzoek om de brexit uit te stellen tot 31 januari en zo volgende week een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk te vermijden. Een van de mogelijkheden is een "flextension". Het uitstel zou in dat geval tot 31 januari lopen, maar wel ingekort kunnen worden indien de ratificatie van het echtscheidingsakkoord sneller kan afgerond worden.

Tweederdemeerderheid

Johnson wil morgen het Britse parlement laten stemmen over vervroegde verkiezingen op 12 december. Voor de benodigde tweederdemeerderheid in het parlement heeft hij echter de hulp nodig van de oppositie, en dan vooral van de grootse oppositiepartij Labour. Die is verdeeld over de kwestie. Partijleider Jeremy Corbyn maakte eerder wel duidelijk dat zijn partij nieuwe verkiezingen niet in de weg zal staan op voorwaarde dat het scenario van een brexit zonder akkoord van tafel is.

Maar de partij twijfelt nu toch en lijkt voorlopig niet bereid Johnson morgen aan een meerderheid te helpen, zolang de Europese Unie nog geen formeel uitstel heeft verleend, en een no deal-brexit niet definitief van tafel is. "We wachten op opheldering van de EU over uitstel, want we vertrouwen Boris Johnson niet”, aldus schaduwminister van Volksgezondheid John Ashworth vanmorgen. 

Vrijdag liet de EU al omgekeerd weten dat het eerst wacht op duidelijkheid over verkiezingen vooraleer het een beslissing wil nemen over uitstel.

Gewone meerderheid

In het voorstel van de Liberaal-Democraten en de Schotse nationalisten, die beiden voor EU-lidmaatschap zijn, zou de wet over nieuwe verkiezingen echter aangepast worden, zodat er voor deze ene keer geen tweederde-, maar een gewone meerderheid nodig is om het parlement te ontbinden. In de wet is 9 december opgenomen als verkiezingsdatum, en niet 12 zoals Johnson vrijdag voorstelde.

Het Verenigd Koninkrijk had eigenlijk al op 31 maart uit de EU moeten stappen, precies twee jaar nadat de Britten officieel hadden aangemeld dat ze de club willen verlaten. Sindsdien is de brexit al tweemaal uitgesteld omdat het Britse parlement geen echtscheidingsakkoord met de EU heeft geratificeerd, en tegelijkertijd een chaotisch vertrek zonder akkoord uitsluit. Uitstel vereist de unanieme goedkeuring van de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten, in overeenstemming met de Britse regering. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Andy Mertens

    En zo blijft het spelletje duren...

  • patrick morel

    De SNP weet dat ze een monsteroverwinning zullen behalen in Schotland en de lib dems weten dat ze veel zetels zullen binnen halen ten nadele van Labour. Beide partijen zullen dan samenwerken om de Brexit tegen te houden..