Twee oorlogsschepen lossen USS Cole af voor Libanese kust

Twee Amerikaanse oorlogsschepen hebben stelling genomen voor de kust van Libanon. Ze vervangen de destroyer USS Cole, die sinds eind vorige week in het gebied vertoefde en wiens aanwezigheid voor de nodige politieke ophef zorgde.


Het zijn de USS Ross, een destroyer met geleide raketten, en de USS PhilippineSea, een kruiser, die de USS Cole hebben afgelost.


Waarschuwing voor Syrië
In Amerikaanse regeringskringen luidde het vorige week dat de ontplooiing een blijk was van "onze toewijding aan de stabiliteit in de regio". Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice was gisteren in Kaïro iets explicieter en zei dat de ontplooiing van de USS Cole een waarschuwing inhield aan het adres van Syrië.

Politieke impasse
Dat wordt er door de pro-westerse parlementaire meerderheid in Libanon van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de politieke impasse in Libanon in verband met de presidentsverkiezingen.

Damascus zou Libanon proberen te destabiliseren met de bedoeling via zijn pro-Syrische bondgenoten in de oppositie aldaar de controle over zijn kleinere buurland over te nemen.


Libanon heeft niet om schepen gevraagd
Syrië, Hezbollah en de pro-Syrische groeperingen in Libanon waren niet opgetogen met de ontplooiing van de USS Cole.

De Libanese eerste minister Fouad Siniora zei vorige week dat zijn regering niet had gevraagd om de schepen en dat die zich niet in territoriale wateren bevonden.


De presidentsverkiezingen in Libanon zijn al vijftien keer uitgesteld. (belga/lb)

De Libanezen zijn niet opgezet met de aanwezigheid van de Amerikaanse oorlogsschepen.
UNKNOWN De Libanezen zijn niet opgezet met de aanwezigheid van de Amerikaanse oorlogsschepen.