Twee olietankers “aangevallen” nabij Iran, VS wijzen met beschuldigende vinger naar Iran

Volgens sommige bronnen gebeurde de aanval met torpedo’s.
AP Volgens sommige bronnen gebeurde de aanval met torpedo’s.
Twee tankschepen zijn vanochtend vroeg beschadigd geraakt in de Golf van Oman, tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Iran. Er zouden meerdere explosies hebben plaatsgevonden. Volgens sommige bronnen gaat het om een aanval met torpedo’s. De incidenten deden zich voor op een moment dat de spanningen tussen de VS en Iran toenemen. De VS beschuldigen Iran van de aanval. Iran stelt dat de VS hen proberen zwart te maken. De Verenigde Naties houden een spoedzitting achter gesloten deuren over de zaak.

Twee olietankers, de Front Altair en de Kokuka Courageous, waren het doelwit van een vermoedelijke aanval. Het Iraanse persbureau IRNA meldde dat de Iraanse marine in totaal 44 opvarenden heeft gered van twee brandende tankers na een “ongeluk” in de Golf van Oman. 

De 23-koppige bemanning van de tanker Front Altair bestond uit elf Russen, een Georgiër en elf Filipijnen, heeft Frontline, de Noorse rederij van het tankschip, laten weten. De bemanningsleden werden “overgebracht naar een vaartuig van de Iraanse marine en aan land gebracht in een Iraanse haven”. Frontline werkt aan een snelle repatriëring van de bemanningsleden.

De bemanning van het andere schip, de Kokuka Courageous, werd volgens het bedrijf Bernhard Schulte Shipmanagement door een schip van de Amerikaanse marine opgenomen. “De crew is in veiligheid”, aldus een Londense woordvoerder. Hij bevestigde dat de 21 bemanningsleden niet onder de hoede van de Iraanse autoriteiten stonden.

De Kokuka Courageous heeft methanol aan boord. De lading is nog intact en het vrachtschip dreigt niet te zinken. Wel moet de schade bekeken en hersteld worden. Wat er precies gebeurd was bij het incident met het schip, kon de woordvoerder niet zeggen. 

Een van de tankers is de Front Altair, hier gefotografeerd in de haven van Antwerpen.
AP Een van de tankers is de Front Altair, hier gefotografeerd in de haven van Antwerpen.

Iran

De Amerikaanse president Donald Trump is op de hoogte gebracht van de aanvallen. “De president werd gebrieft over de aanval op twee schepen in de Golf van Oman. De Amerikaanse regering biedt hulp en blijft de toestand inschatten”, zei Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis, in een korte mededeling.

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton wees eerder op de dag met de beschuldigende vinger naar Iran. Hij sprak over aanvallen met zeemijnen, maar legde geen bewijzen voor zijn beschuldigingen voor.

Ook volgens Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zit Iran achter de aanslagen. Pompeo zei dat de willekeurige aanvallen van Iran onderdeel zijn van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren.

“Zwartmakerij”

De regering in Teheran sprak van “belachelijke beweringen”. Pompeo’s Iraanse collega, Javad Zarif, noemde de aanvallen “verdacht”. Het zou ook vreemd zijn dat dit tijdens het bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan Iran gebeurt. Iran verdenkt de VS ervan dat zij het eigen fel anti-Iraanse beleid willen rechtvaardigden door Iran zwart te maken. Zo wil de regering-Trump onder meer de olie-export van Iran blokkeren.

De VS hebben een akkoord dat Iran met een reeks mogendheden heeft gesloten over Iraanse nucleaire ambities opgezegd. Dit heeft geleid tot de terugkeer van Amerikaanse sancties tegen Iran. De Iraanse president Rohani beklemtoonde dat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) herhaaldelijk heeft bevestigd dat Iran zich aan de in 2015 gemaakte afspraken met de mogendheden houdt. Het zijn juist de VS die dat niet doen, aldus Rohani.

Rusland waarschuwde om Iran niet verantwoordelijk te stellen. “We zien de jongste tijd een toenemende campagne van politiek-psychologische en militaire druk op Iran”, zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, volgens het persbureau Interfax. Moskou waarschuwde ervoor geen voorbarige conclusies te trekken en de spanningen in de regio niet verder op te drijven.

Spoedzitting VN

Op verzoek van de Verenigde Staten zal de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een spoedzitting achter gesloten deuren houden.

“Met diepe bezorgdheid neem ik kennis van het veiligheidsincident van vanmorgen in de Straat van Hormuz. Ik veroordeel ten zeerste elke aanval op civiele schepen”, aldus VN-secretaris-generaal Antonio Guterres in bemerkingen aan de VN-Veiligheidsraad in New York. “Feiten moeten worden vastgesteld en verantwoordelijkheden opgehelderd. En als er iets is dat de wereld zich niet kan veroorloven, is het een grote confrontatie in de Golfregio.”

Belangrijke doorgangsroute

De tankers varen in de buurt van de Straat van Hormuz, een strategisch belangrijke doorgangsroute voor olie. In het noorden grenst de Golf van Oman aan Iran, in het westen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en in het zuiden aan Oman.

Een maand geleden meldden de VAE al sabotage tegen vier handelsschepen in de Golf van Oman. Volgens bronnen in Saoedi-Arabië liepen twee tankers van het land zware schade op. De precieze omstandigheden van die incidenten blijven onduidelijk. Volgens kenners neemt daardoor de kans op verstoringen in het olievervoer verder toe.

Intertanko, de organisatie van bedrijven met olietankers, liet weten bezorgd te zijn over de veiligheid van de schepen en hun bemanningen die door de Straat van Hormuz varen. De Straat van Hormuz verbindt de Golf van Oman met de Perzische Golf. “We moeten niet vergeten dat ongeveer 30 procent van de ruwe olie die over zee wordt vervoerd, door de Straat van Hormuz gaat. Als de wateren onveilig worden, kan de bevoorrading van de hele westerse wereld in gevaar komen”.

Olieprijs stijgt

 De prijs van olie ging vandaag flink omhoog, na de berichten van de explosies op de schepen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,5 procent tot 52,43 dollar. Brentolie kostte 2,8 procent meer en werd verhandeld voor 61,64 dollar per vat. Eerder ging de olieprijs nog fors omlaag, toen bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week fors waren toegenomen.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  De hypotheses zijn meestal ongelofelijk. Op hol geslagen fantasie. Voorlopig weet niemand wat er juist gebeurd is en door wie en me gaat voluit zeggen wat er aan de hand is.

 • eric maier

  Wie zegt niet dat Saudie Arabie e nde OPEC dit geregeld hebben om de prijs omhoog te trekken. Het is geweten dat de OPEC landen in de problemen zitten na het dalen va nde olieprijs een paar jaar terug. Toen hij torenhoog stond, hebben ze zoveel meer geld uitgegeven dan voordien met alle gevolgen. Van hte oliegeld steunt men ook het volk maar dat kan nu nog amper. Dat kan uiteindelijk een opstand uitlokken waarop IS weer gaat scoren. Mogelijk kan het ook een mijn zijn ipv een torpedo.

 • Karel Tichmann

  Vergeet niet, dat U.S. Navy's 5th Fleet is alleen maar in de Golf van Oman, om het Amerikaans belang te beschermen. Ook zal deze spoedzitting van de VN weinig uithalen. En waar zijn al tot de tanden gewapende marineschepen van de EU? Precies, die zijn weer nergens te vinden. O ja, bijna vergeten, de U.S. Navy's 5th Fleet heeft meer fire power dan alle gevechtsvliegtuigen samen van de EU. Wees dankbaar, zeer dankbaar dat er een land zoals Amerika bestaat.

 • Leonarda Van Opbroecke

  En de milieugevolgen hiervan? Ineens geen wereldnieuws meer. De olieprijzen zijn ineens weer belangrijker.

 • guy goethals

  Ze zijn beschoten met torpedo's vanuit het winkelke van achter de hoek. Alsof ze nog niet weten door wie. Gewoon mafia praktijken om de olieprijs kunstmatig de hoogte in te jagen.