Twee nieuwe folterkamers ontdekt in weeshuis in Jersey

UNKNOWN

Er zijn twee nieuwe folterkamers ontdekt in het voormalige weeshuis Haut de la Garenne op het Britse eiland Jersey. De ontdekking kadert in een grootschalig onderzoek naar de vermoedelijke mishandelingen van kinderen door het personeel. Een honderdtal vermoedelijke slachtoffers hebben verklaard dat ze in de periode tussen 1950 en 1980 misbruikt zijn. De ex-bewoners hebben het bestaan van de geheime folterkamers aan het licht gebracht.

Mishandeld
"We hebben vastgesteld dat er twee andere kelders zijn en we hebben nog een getuigenis van een ander slachtoffer. Die heeft verklaard dat in één van deze twee kamers kinderen mishandeld werden," aldus Lenny Harper van de lokale politie. Hij heeft bevestigd dat er een "zeker aantal objecten" gevonden zijn in de twee kelders, zonder te verduidelijken over welke objecten het gaat. De onderzoekers hadden al één ontdekking bekendgemaakt. In één van de kelders bevindt zich een betonnen badkuip waarop bloedsporen gevonden zijn. In de pers lekte ook uit dat er kettingen ontdekt zouden zijn, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

25 verdachten
Haut de la Garenne was tot 1986 een tehuis voor kinderen in moeilijkheden. In 2004 is het kindertehuis omgebouwd tot een jeugdherberg. Vijfentwintig mensen worden verdacht van seksueel misbruik en gewelddadigheden. Een lid van het voormalig personeel, een 76-jarige gepensioneerde bewaker, wordt op dit moment vervolgd. Hij verschijnt op 14 april voor het gerechtshof van Saint-Hélier, het administratief en politiek centrum van het eiland. (belga/bf)