Twee Nederlandse Syriëgangers vast na aankomst op Schiphol

ANP
Twee Nederlandse jihadisten die in Turkije zijn veroordeeld, zijn vanavond op Schiphol aangekomen en daarna aangehouden. De twee 23-jarige mannen worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Daarnaast heeft het Nederlandse ministerie van Justitie de Koerdische autoriteiten verzocht om drie vrouwelijke Nederlandse Syriëgangers te laten vertrekken uit hun kampen zodat ze in Nederland kunnen worden berecht.

De twee jihadisten zouden in de zomer van 2014 naar Syrië zijn gereisd en na een training hebben deelgenomen aan de gewapende jihadistische strijd. Eind 2016 staken ze de grens met Turkije over. Ze werden aangehouden toen ze weg waren gegaan bij het Vrije Syrische Leger. Bij die groep hadden ze zich aangesloten nadat ze terreurgroep Islamitische Staat de rug hadden toegekeerd.

In mei 2018 veroordeelde een Turkse rechtbank hen tot gevangenisstraffen van 6 jaar en 3 maanden. In afwachting van de behandeling van een hoger beroep werden ze in vrijheid gesteld.

Onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee zijn de verdachten naar Nederland gevlogen. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) meldde onlangs al dat het tweetal een paspoort heeft gekregen. Al eerder werden Syriëgangers naar Nederland overgebracht en meteen vastgezet. Het OM begint altijd een strafrechtelijk onderzoek naar hun daden. De twee mannen worden vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

Bevel tot gevangenneming

Het Nederlandse ministerie van Justitie heeft ook de Koerdische autoriteiten verzocht om drie vrouwelijke Nederlandse Syriëgangers te laten vertrekken uit hun kampen zodat ze in Nederland kunnen worden berecht. Aanleiding hiervoor is een bevel tot gevangenneming dat de rechtbank in Rotterdam voor het drietal heeft uitgevaardigd. 

Het OM wil dat alle Syriëgangers naar Nederland komen om ze hier te vervolgen. "De hoop is dat de Koerden meewerken aan hun vertrek", aldus een woordvoerder. In het strijdgebied zitten tientallen Nederlandse vrouwen, vaak met hun kinderen, vast in kampen van de Koerden.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Ja, gewoon daarlaten. Misdaden ginder begaan moeten ginder berecht worden. Geen amestie voor hun gruewelijke daden of steun aan die IS misdaden. Ze wisten wat ze gingen doen.

 • schetz willy

  Dat zijn die slimme nederlanders ,laat dat crapuul toch zitten in hun beloofde land ,het was daar toch zo goed.

 • Rania Desaegher

  En eens in Nederland kunnen ze uitwijken naar gans Europa. Waarom al die eieren leggen onder die gevaarlijke mensen en zelfs voor paspoorten zorgen. Wie betaalt dat allemaal? Wij krijgen ook geen gratis paspoort. Oorlogsmisdadigers zou men juist hun Nederlandse nationaliteit moeten afnemen. ZIjn hier weer geheime afspraken gemaakt die de burger niet mag weten?

 • jan wuyts

  Voor misdaden gepleegd in Syrië zijn alleen de Syrische rechtbanken bevoegd !!!

 • edwin Lauwereins

  Dus met andere woorden, Syriëgangers krijgen een paspoort om in Europa berecht te worden en na enkele jaren lopen die weer vrij rond. Mooie vooruitzichten.