Twee miljard dollar tekort om vluchtelingen te voeden

EPA
Het World Food Programme van de Verenigde Naties heeft vorig jaar voor 5,6 miljard dollar aan voedsel uitgedeeld, maar kon daarmee lang niet alle vluchtelingen en hulpbehoevenden helpen. De wereld telt intussen immers meer mensen op de vlucht dan na de Tweede Wereldoorlog. Ertharin Cousin, topvrouw van de VN-organisatie, is vandaag in Brussel om extra Europese inzet te vragen.

Het doel van het World Food Programme is honger de wereld uithelpen, maar door het grote aantal oorlogen dat aan de gang is, helpt de organisatie in de praktijk vooral vluchtelingen. "Het conflict in Syrië duurt nu al zo lang dat de fondsen beginnen dalen", zei Ertharin Cousin maandag. "Zo konden we vorig jaar 30 procent minder voedsel uitdelen en dit jaar moeten we wellicht nog meer snoeien.

Toegang tot gebieden
Cousin is in Brussel om extra financiële middelen te sprokkelen, maar ook om hulp te vragen om minder toegankelijke gebieden open te stellen. "Zo kunnen we het oosten van Aleppo al maanden niet meer in. In Irak is het onmogelijk het gebied dat door IS wordt gecontroleerd binnen te raken."

De meeste burgers in die laatste regio zijn al één of twee keer verhuisd en velen onder hen moeten opnieuw een ander onderkomen zoeken. "We staan klaar om hen op te vangen in Koerdistan en Bagdad, de twee gebieden waar ze wellicht naartoe trekken."

Zuid-Soedan
Iets positiever nieuws komt er uit Zuid-Soedan, waar het World Food Programme de afgelopen maanden een hongersnood kon vermijden. De VN werkten er met ultramobiele teams, die het voedsel dat uit vliegtuigen werd gedropt, efficiënt wisten te verspreiden.