Twee mesaanvallen in Jeruzalem, een Palestijn doodgeschoten

Israelische hulpverleners dragen een gewonde Palestijn weg. De man werd neergeschoten nadat hij twee bewakers aanviel.
EPA Israelische hulpverleners dragen een gewonde Palestijn weg. De man werd neergeschoten nadat hij twee bewakers aanviel.
Palestijnen hebben in Jeruzalem op twee verschillende plaatsen nieuwe mesaanvallen gepleegd. Een Palestijn werd doodgeschoten voor hij iets kon doen. Twee anderen raakten gewond nadat ze zelf een Israëlische bewaker hadden verwond.

Aan de Damascuspoort, die naar het historische centrum van Jeruzalem leidt, viel een Palestijn vandaag twee Israëlische bewakers aan met een mes, maar voor hij iets kon doen werd hij doodgeschoten. Dat meldden de Israëlische media. Even daarvoor hadden twee Palestijnse jongens van 12 en 13 jaar oud een bewaker op een sneltram met messen verwond. Beiden werden opgepakt, een van hen heeft schotwonden opgelopen.

Maandagavond had de Palestijnse televisie videobeelden van een verhoor van een 13-jarige Palestijn door Israëlische speurders uitgezonden. Hij was vorige maand samen met zijn 15-jarige neef betrokken bij een aanslag, waarbij twee Israëli's zwaargewond raakten. Onder de slachtoffers was ook een 13-jarige jongen. De neef werd tijdens de aanval doodgeschoten. De verhoormethodes werden langs Palestijnse kant als te hard bekritiseerd en zorgden in de Palestijnse gebieden voor grote verontwaardiging.

Sinds begin oktober zijn bij Palestijnse aanslagen elf Israëli's gedood. Meer dan 80 Palestijnen kwamen om het leven, de meesten van hen bij hun eigen aanvallen. Een van de oorzaken voor het geweld is een geschil rond gebeds- en bezoekrechten op de Tempelberg, die voor moslims en joden heilig is.