Twee mannen opgepakt bij antiterreuroperatie nabij Parijs, gebruiksklare explosieven gevonden

Alerte loodgieter belt politie

afp
Bij een antiterreuroperatie in Villejuif en Kremlin-Bicêtre in Val-de-Marne nabij Parijs zijn woensdag twee mannen opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst, zo hebben bronnen bij de justitie aan het Duitse persbureau berichten in Franse media bevestigd. Er is ook een clandestien laboratorium voor explosieven ontdekt.

De opgepakte mannen zijn de uit Amiens afkomstige 36-jarige huurder of eigenaar van een appartement in Villejuif en een 47-jarige in Tunesië geboren vriend van hem. Beiden, voorheen onbekenden bij de justitie, zijn in de kraag gevat in een auto in Kremlin-Bicêtre dat aan Villejuif grenst, aldus de krant Le Parisien.

Een loodgieter, opgeroepen vanwege een banaal waterlek, had de veiligheidsdiensten gealarmeerd nadat hij in een appartement toevallig iets had gezien dat volgens hem van pas kon komen bij het maken van explosieven.

In het appartement zouden gasflessen, elektrische bedrading, naalden, batterijen, zuurstofwater, soldeerijzer en talrijke geschriften in het Arabisch ter glorie van Allah zijn gevonden.

Er is sinds de middag een ontmijningsoperatie aan de gang, het gebied is in een ruime omgeving geëvacueerd.

ap
epa

Volgens een gerechtelijke bron zijn er in het appartement gebruiksklare explosieven gevonden. Het gaat om TATP, een zelfgemaakt instabiel explosief dat de jihadisten van Islamitische Staat (IS) geregeld gebruiken. Dit soort explosieven zijn ook gebruikt voor de aanslagen in Parijs in 2015 en Brussel in 2016. Volgens Radio Monte Carlo (RMC) gaat het om een honderdtal gram van deze acetonperoxide.

Er startte op de middag een ontmijningsoperatie, de ruime omgeving werd geëvacueerd.

Het onderzoek naar criminele terroristische bendevorming, bezit, transport en aanmaak van explosieve stoffen is in handen van de antiterreurpolitie en de binnenlandse geheime dienst.

In vijftiende arrondissement van de Franse hoofdstad waren er in de vooravond huiszoekingen.

afp1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • florent De Vos

    Opgepakt maak ze dan af. Zo zijn we er van af