Twee mannen in verdenking gesteld na rellen waarbij journaliste omkwam in Noord-Ierland

Volgens de Britse openbare omroep blijven de twee verdachten tot nader order in de cel. Twee andere mannen die donderdag samen met de twee verdachten gearresteerd werden, zijn vrijgelaten zonder inverdenkingstelling. De omcirkelde man is een van de verdachten.
EPA Volgens de Britse openbare omroep blijven de twee verdachten tot nader order in de cel. Twee andere mannen die donderdag samen met de twee verdachten gearresteerd werden, zijn vrijgelaten zonder inverdenkingstelling. De omcirkelde man is een van de verdachten.
Twee mannen zijn in verdenking gesteld omwille van de rellen vorige maand in Londonderry in Noord-Ierland. Tijdens die rellen werd journaliste Lyra McKee doodgeschoten.

De mannen van 38 en 51 jaar oud zijn vandaag voor het eerst voor de rechter verschenen, meldt de Noord-Ierse politie. Ze zijn onder meer in verdenking gesteld voor het verstoren van de openbare orde, brandstichting en het gebruik van molotovcocktails.

Volgens de Britse openbare omroep blijven de twee verdachten tot nader order in de cel. Twee andere mannen die donderdag samen met de twee verdachten gearresteerd werden, zijn vrijgelaten zonder inverdenkingstelling.

De 28-jarige journaliste werd op 18 april doodgeschoten tijdens de rellen in de stad die bij de unionisten bekendstaat als Londonderry, maar als Derry in het republikeinse kamp. De katholiek-nationalistische groep New IRA eiste de verantwoordelijkheid op, maar zei dat het om een "tragische" vergissing ging. Wie het dodelijke schot afgevuurd heeft, is nog niet duidelijk.

New IRA komt voort uit de splintergroeperingen van het Iers-Republikeinse Leger (IRA), dat gedurende 30 jaar op een gewelddadige manier probeerde om een eenmaking van de twee delen van Ierland te bewerkstelligen. Bij de zogenaamde 'troubles' kwamen zo'n 3.700 mensen om het leven en raakten er 50.000 gewond. Daar kwam een einde aan met het Goedevrijdagakkoord van april 1998.

Bekijk ook:

“Terroristisch incident” in Noord-Ierland
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.