Twee legerhelikopters botsen: 13 Franse militairen omgekomen in Mali

Franse technici controleren een legerhelikopter van het type Eurocopter Tiger. Een soortgelijk toestel is neergestort.
AFP Franse technici controleren een legerhelikopter van het type Eurocopter Tiger. Een soortgelijk toestel is neergestort.
Door een ongeval met twee helikopters in Mali zijn maandagavond dertien Franse militairen om het leven gekomen. Dat heeft het Élysée vandaag bekendgemaakt. De toestellen botsten op elkaar tijdens een operatie tegen opstandelingen in het Noord-Afrikaanse land. Het gaat om het dodelijkste incident voor het Franse leger sinds 1983, toen 58 paratroepers omkwamen door een aanslag in Beiroet. 

Het Franse ministerie van Defensie meldt dat de helikopters grondtroepen ondersteunden in de regio Liptako, vlak bij de grens met Burkina Faso en Niger. Een aanvalshelikopter van het type Tiger raakte een Cougar-transporthelikopter. De toestellen crashten bij elkaar in de buurt. Alle inzittenden kwamen om het leven.

President Emmanuel Macron verduidelijkt dat het gaat om dertien leden van de landmacht: zes officieren, zes onderofficieren en één korporaal eerste klas. Het Franse staatshoofd eerde de soldaten nog om hun “moed” en betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden.  “Deze dertien helden hadden slechts één doel: ons beschermen”, schreef hij op Twitter. 

In het kader van de Operatie Barkhane is Frankrijk met 4.500 soldaten aanwezig in Mali, Niger en Tsjaad. Ze ondersteunen de regeringstroepen bij hun strijd tegen jihadistische terreurorganisaties. In totaal zijn nu al 38 Franse soldaten om het leven gekomen in Mali sinds het begin van de Franse interventie in 2013. Oud-president François Hollande, die dat jaar een troepenmacht naar Mali stuurde, zei dat “Frankrijk in tranen is” voor de soldaten “die moedig vochten tegen het terrorisme”.

Een Eurocopter Tiger op de Franse militaire basis in Gao in het noorden van Mali.
AFP Een Eurocopter Tiger op de Franse militaire basis in Gao in het noorden van Mali.
Sinds het begin van de operatie in 2013 zijn 38 Franse militairen in Mali omgekomen. Frankrijk heeft duizenden manschappen gelegerd in de regio. Die assisteren Mali en vier andere West-Afrikaanse landen in het kader van operatie Barkhane bij de strijd tegen extremisten. Ook trainen de Fransen lokale veiligheidstroepen.
AFP Sinds het begin van de operatie in 2013 zijn 38 Franse militairen in Mali omgekomen. Frankrijk heeft duizenden manschappen gelegerd in de regio. Die assisteren Mali en vier andere West-Afrikaanse landen in het kader van operatie Barkhane bij de strijd tegen extremisten. Ook trainen de Fransen lokale veiligheidstroepen.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Michel Van der Hoydowch

    De Arabieren hebben er geniepig,luxueuze Moslimscholen gebouwd en bekeren de hongerige kinderen, met eten en onderkomen, tot hun primitieve shariagodsdienst .

  • Roger Rymen

    @remy lempa: Ik was, vóór de problemen met IS en geradicaliseerde islamisten, meermaals in Mali en doorkruiste het arme, ganse land (ook Timbuktu en Gao). Nooit zag ik een zo vredelievend volk dat slechts beschikte over een klein legertje, eerder een politiemacht, onbekwaam weerwerk te bieden aan terroristen. En, dat probleem in Mali is een probleem voor de ganse Sahel en zeker ook voor Europa. Zeg dus niet zulke dingen uit onwetendheid.

  • René Schoeters

    Die landen willen allemaal onafhankelijk zijn maar je moet ze wel blijven helpen!