Twee geradicaliseerde Franse agenten moeten wapen inleveren

Archiefbeeld
Photo News Archiefbeeld
Na de moord op 3 agenten en een bediende in het Parijse politiehoofdkwartier door een geradicaliseerde collega op 3 oktober zijn in de loop van deze week twee politiemannen “ontwapend”. Ook op hen rusten vermoedens van islamitische radicalisering. Volgens Le Parisien wordt er steeds meer melding gemaakt van geradicaliseerde agenten.

Donderdagmorgen werd het wapen ontnomen van een 39-jarige politieofficier in Parijs. Hij werd “uit voorzorg” geschorst. Al in 2011 kwamen er meldingen binnen over zijn radicalisering. Na zijn huwelijk met een moslima begon zijn gedrag te veranderen. Hij liet een baard groeien, bad op het werk en weigerde het contact met vrouwen.

Een daarop geopend intern onderzoek concludeerde dat er geen sprake was van enige radicalisering. En de agent in kwestie is na zijn scheiding opnieuw “veranderd”. Hij scheerde zijn baard af en kwam meer uit zijn “isolement”, aldus Le Parisien. Maar nu werd hij dan toch ‘ontwapend’ en geschorst. De minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, is gisteren trouwens over deze heikele kwestie ondervraagd door de bevoegde Senaatscommissie.

Photo News

De andere agent die zijn wapen moest inleveren, maar vooralsnog niet werd geschorst, is een 34-jarige politieman die gestationeerd is in Villeneuve-la-Garenne, een voorstad van Parijs. Hij had zich bekeerd tot de islam en moedigde jonge collega’s aan om te bidden en weigerde elk contact met vrouwen.

De meldingen in verband met geradicaliseerde agenten nemen sinds de aanslag op 3 oktober door politiemedewerker Mickaël Harpon hand over hand toe. Ook hij werd in de loop der jaren steeds radicaler na zijn bekering tot de islam. Zijn collega’s signaleerden het alarmerende gedrag aan hun oversten, maar er werd niets ondernomen.

Christophe Castaner maakte in de Senaatscommissie melding van een veertigtal geradicaliseerde individuen bij het korps waarvan ongeveer de helft ondertussen niet meer bij de politie werkt.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alain Maes

  Vraag mij af hoeveel er bij ons zitten? Maar ja, met onze slimme politiekers, euh, linkse bedoelde ik, zullen er wel geen zijn en indien wel kan het geen kwaad zolang ze maar geen politieker worden

 • danny janssens

  Men heeft oons jaren terug gewaarschuwd dat radicalisten verweven zitten in alle openbare diensten van de samenleving. Het zit al zo diep gewoekerd dat het niet meer te stoppen is. Nu en dan , slaat zo ene toe. En dat hebben we enkel aan onszelf te danken. Slachtoffers van onze eigen naïeve tolerantie.

 • Janneke Alsberg

  en ons Belgisch leger begint nu pas voluit met Moslims te lokken en te werven.. wat een strategisten.. beter In Syrie al super opgeleide mannen ronselen

 • Yves Van Rossem

  Als politiebeambte het contact weigeren met vrouwen ... is voor mij reden te over om ontslagen te worden met onmiddelijke ingang. Ik dacht dat politiebeambte toch een openbaar ambt is of vergis ik mij. Trouwens waarom moest men hiermee jaren wachten ? moesten er nog meer doden vallen ?

 • Leonarda Van Opbroecke

  In 2011 kwamen over de 1e al meldingen binnen. Nu 2019 moeten eerst 4 doden vallen in het korps vooraleer er wirdt ingegrepen? Wie weet welke info hij allemaal niet heeft achtergehouden nav de gepleegde aanslagen !!! Mij moeten ze niet meer zeggen dat die Jihadisten niet het hand boven het hoofd wordt gehouden!!!!