Twee doden en 100 huizen verwoest bij apocalyptische bosbranden in Australië

REUTERS
Minstens twee mensen zijn omgekomen en meer dan honderd huizen zijn verwoest bij "ongeziene" bosbranden in het oosten van Australië. Dat delen de autoriteiten vandaag mee.

Brandweerlui vonden het lichaam van een man in een voertuig dat uitgebrand was in de buurt van Glen Innes, zo'n 550 kilometer ten noorden van Sydney in de staat Nieuw-Zuid-Wales. Een vrouw kon door de brandweer gered worden van de vlammen, maar overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Volgens een woordvoerder van de brandweer kan het dodenaantal oplopen, want nog zeven mensen zijn vermist. Nog eens tientallen andere mensen raakten gewond, onder wie negentien brandweermannen.

Minstens honderd huizen zijn verwoest, maar ook dat cijfer kan nog oplopen aangezien de hulpdiensten nog niet alle plaatsen hebben kunnen bereiken om de schade op te meten.

Bosbranden

Zaterdagochtend lokale tijd waren er nog 72 bosbranden in de staat. Achttien daarvan waren nog niet onder controle en voor zes gold een noodtoestand. Vrijdag gold er voor zeventien branden nog een noodtoestand. Meer dan duizend brandweerlieden werden ingezet om ze te bestrijden.

Het ziet er niet naar uit dat er snel soelaas komt, want het blijft droog en winderig in de regio. Bovendien lopen de temperaturen op tot boven de 35 graden.
Volgens eerste minister Scott Morrison zijn de bosbranden in de staten Nieuw-Zuid-Wales en Queensland "angstaanjagend”. 

REUTERS
REUTERS
REUTERS4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Van Becelaere

  Experten van de NASA beweren nu dat het gat in de ozon gehalveerd is of gaan de groene goeroes dat nu ook ontkennen ,En Eric Freiland je hebt gelijk is in Brazilie ook gebeurd

 • Eric Freiland

  Deze branden worden aangestoken. Er waren 90 (!) nieuwe brandhaarden op een paar dagen tijd. Voor de klimaathysterici is zelfs een omgevallen boom een bewijs van hun gelijk.

 • Jef Pauwels

  Ze moeten nog meer kolen verstoken daar in Australië , de wereld staat letterlijk in brand en alles wat telt zijn de olie en kolendollars terwijl er enorme potentieel is om alternatieve bronnen aan te boren.

 • Hans Schoen

  Ondanks de massa rapporten en medianieuws blijven veel Vlamingen het veranderende klimaat ontkennen.