Twee doden bij zelfmoordaanslag op Turkse veiligheidstroepen

Turkije is vorige week begonnen met luchtaanvallen op stellingen van de PKK. Sindsdien lopen de spanningen tussen beide partijen hoog op.
EPA Turkije is vorige week begonnen met luchtaanvallen op stellingen van de PKK. Sindsdien lopen de spanningen tussen beide partijen hoog op.
Bij een aanslag in de Oost-Turkse provincie Agri zijn twee militairen gedood en 24 anderen verwond. Strijders van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK hadden deze ochtend een post van de militaire politie in de omgeving van de stad Dogubayazit aangevallen met een met explosieven geladen tractor. Dat berichtte het Turkse private persagentschap DHA onder aanhaling van de provinciegouverneur. Of de dader ook is omgekomen, is nog niet duidelijk.

Bij een andere vermoedelijke PKK-aanslag in de Zuidoost-Turkse provincie Mardin werd vandaag een soldaat gedood en raakten minstens acht anderen verwond, toen hun voertuig over een verborgen landmijn reed, aldus DHA. De PKK heeft voorlopig geen van beide aanslagen opgeëist.

In Nusaybin aan de Turks-Syrische grens kwam het zaterdagnacht tot gevechten tussen een jongerenorganisatie van de PKK en de politie. Het conflict tussen de PKK en de Turkse regering is duidelijk geëscaleerd. Binnen de elf dagen zijn bij aanslagen en gevechten minstens 21 mensen omgekomen. 

Het Turkse leger voert al meer dan een week luchtaanvallen uit op stellingen van de PKK. Daarbij werden volgens het regeringsagentschap Anadolu rond de 260 PKK-strijders gedood en honderden verwond. Gisteren hadden Turkse gevechtsvliegtuigen opnieuw mogelijke PKK-stellingen in Noord-Irak gebombardeerd en volgens informatie van het Duitse persagentschap DPA ook acht burgers gedood. Het Turkse minsiterie van Buitenlandse Zaken kondigde een onderzoek aan.