Twee doden bij crash Boeing 777 in San Francisco

AFP
Door een vliegtuigcrash op de luchthaven van San Francisco zijn gisteren twee Chinese tienermeisjes om het leven gekomen. Ongeveer 180 personen zijn naar het ziekenhuis gebracht, van wie er 49 zwaargewond waren. Dat heeft de brandweer van de stad in Californië bekendgemaakt.

Zeker tien mensen, onder wie twee kinderen, zijn in kritieke toestand. Zo'n 120 mensen bleven ongedeerd. De twee doden komen uit China, meldde het Zuid-Koreaanse ministerie van Transport.

De Boeing 777 van de Zuid-Koreaanse maatschappij Asiana Airlines crashte tijdens de landing om 11.30 uur (lokale tijd). Er waren 291 passagiers en 16 bemanningsleden aan boord. Vlucht 214 kwam uit de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gaat het bij de passagiers om 77 Zuid-Koreanen, 141 Chinezen en 61 Amerikanen. De helft van de Chinezen zijn volgens het Chinese persbureau Xinhua studenten die in de VS aan een zomerkamp zouden deelnemen.

Zwaar beschadigd
De Boeing raakte zwaar beschadigd. Het middenstuk is uitgebrand en de staart van het toestel lag in stukken op de start- en landingsbaan. "We zijn erg blij dat er zoveel overlevenden zijn'', zei burgemeester Ed Lee van San Francisco. "Het had veel erger kunnen zijn.'' De brandweer maakte eerst melding van meer dan 60 vermisten, maar dat aantal werd in de loop van de dag bijgesteld.

De oorzaak van de crash is niet bekend. Het toestel is waarschijnlijk te vroeg neergekomen. Op beelden is te zien dat er al brokstukken liggen aan het begin van de landingsbaan. President-directeur Yoon Young-hoo van Asiana Airlines zei niet te geloven in een technisch defect van het toestel. Hij weigerde in te gaan op de vraag of een fout van de piloot de vermoedelijke oorzaak is.

Eerste dodelijke ongeval
De crash is het eerste dodelijke ongeval met de Boeing 777, een populair toestel dat sinds 1995 in dienst is. Het was tevens het eerste dodelijke ongeluk van een commerciële luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten sinds in 2009 een vliegtuig in New York neerstortte.

AP
AP
kos
Screenshot YouTube