Twee doden bij bomexplosie aan winkelcentrum op Filipijnen

Aan een winkelcentrum in het Filipijnse Cotabato ontplofte een bom.
AFP Aan een winkelcentrum in het Filipijnse Cotabato ontplofte een bom.
Bij de ontploffing van een bom aan een winkelcentrum op de Filipijnen, zijn vandaag 2 doden en 28 gewonden gevallen. Dat melden de politie en het leger. 

Het zelfgemaakt springtuig zou verstopt zijn geweest in een doos, net buiten het winkelcentrum in de stad Cotabato, op 900 kilometer van de hoofdstad Manilla. In dezelfde straat werd ook een tweede explosief gevonden, dat niet is ontploft. Een man en een vrouw werden bij aankomst in het ziekenhuis doodverklaard. Onder de 28 gewonden bevinden zich ook een vierjarig meisje en minstens drie tieners. 

Speurders onderzoeken nog welk type van explosieven werd gebruikt en hoe het tuig tot ontploffing werd gebracht. Ook wordt nog gezocht naar een motief, aldus een woordvoerder van het leger. Hij voegt toe dat er de laatste tijd spanningen zijn in de stad, naar aanleiding van de volksbevraging rond de oprichting van een nieuwe autonome moslimregio in de zuidelijke regio Mindanao. Volgens een legerbevelhebber is de bom geplaatst door een kleine pro-islamitische beweging. De aanslag zou een vergelding zijn voor het doden van zeven leden van een soortgelijke groep militanten door overheidstroepen.

De oprichting van de Bangsamoro Autonomous Region was een van de belangrijkste voorwaarden voor het afsluiten van een vredesakkoord in 2014 tussen de Filipijnse overheid en de Moro Islamic Liberation Front (MILF). Die groepering vocht sinds de jaren 70 voor een aparte islamitische staat in Mindanao.

De aanslag werd nog niet opgeëist, maar is mogelijk het werk van militanten die gelinkt zijn aan terreurgroep Islamitische Staat. 

Aan een winkelcentrum in het Filipijnse Cotabato ontplofte een bom.
AFP Aan een winkelcentrum in het Filipijnse Cotabato ontplofte een bom.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • JOSEE GHYSELINCK

    De mensen daar worden spijtig genoeg getroffen door allerlei ellende. Hopelijk komt er daar hulp !