Twee Canadezen in Chinese cel nu officieel gearresteerd en beschuldigd van spionage: kans op doodstraf

Een lid van de organisatie Vancouver Freedom and Democracy for China tijdens een actie in maart waarbij hij samen met andere betogers pleitte voor de vrijlating van Michael Spavor en Michael Kovrig.
AFP Een lid van de organisatie Vancouver Freedom and Democracy for China tijdens een actie in maart waarbij hij samen met andere betogers pleitte voor de vrijlating van Michael Spavor en Michael Kovrig.
Twee Canadezen die al sinds december in China in de cel zitten, zijn nu formeel gearresteerd voor misdrijven tegen de Chinese binnenlandse veiligheid. Mogelijk hangt de mannen de doodstraf boven het hoofd. De zaak doet de spanningen tussen Canada en China verder oplopen.

Zakenman Michael Spavor en de voormalige diplomaat Michael Kovrig werden in december opgepakt, kort nadat Canada Meng Wanzhou, de financieel directeur van het Chinese telecombedrijf Huawei, in Vancouver arresteerde op vraag van de VS. 

Michael Spavor woont in China en runt er een bedrijf dat investeringen en toerisme in Noord-Korea promoot. Michael Kovrig is een ex-diplomaat die werkt voor de International Crisis Group (ICG), een ngo actief op vlak van conflictbemiddeling. Kovrig heeft naast de Canadese ook de Hongaarse nationaliteit.

China hoopt dat Canada geen onverantwoordelijke opmerkingen zal maken over de Chinese wetshandhaving en gerechtelijke procedures.

Lu Kang, woordvoerder Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken

Spionage

Lu Kang, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken deelde vandaag mee dat Kovrig verdacht wordt van het verzamelen van Chinese staatsgeheimen voor andere landen. Spavor wordt beschuldigd van het stelen en illegaal doorspelen van staatsgeheimen. Lu lichtte niet toe wanneer ze officieel aangeklaagd zullen worden. China hoopt dat Canada “geen onverantwoordelijke opmerkingen” zal maken over de Chinese wetshandhaving en gerechtelijke procedures”, voegde hij eraan toe.

Global Affairs Canada, het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt vandaag dat het “de willekeurige arrestatie (van Spavor en Kovrig, red.) veroordeelt, net zoals we hun willekeurige aanhouding op 10 december veroordeelden”. “We herhalen onze eis dat China Mr. Kovrig en Mr. Spavor onmiddellijk vrijlaat”, deelt een woordvoerder mee.

We hebben hier te maken met erg moeilijke mensen.

Guy Saint-Jacques, ex-ambassadeur

Doodstraf

Spavor en Kovrig hebben in de gevangenis bezoek mogen ontvangen van Canadese diplomaten.

Het is vooralsnog onduidelijk wanneer hun proces van start zal gaan, maar volgens Guy Saint-Jacques, een voormalige Canadese ambassadeur voor China, is hun lot zo goed als zeker al bezegeld. “Zodra je in het Chinese systeem formeel beschuldigd wordt, word je in 99.9 percent van de gevallen schuldig bevonden. Wat we nu in de gaten moeten houden is wat precies de aard van de beschuldigingen is en of de straf de doodstraf kan inhouden”, zegt hij. “We hebben hier te maken met erg moeilijke mensen.”

Druk op Canada opvoeren

Hoewel China niet officieel zegt dat er een verband is tussen de arrestaties van Spavor en Kovrig en de aanhouding van Meng Wanzhou in Canada, is het volgens experts en voormalige diplomaten duidelijk dat China op die manier de druk op Canada wil opvoeren. Meng (47) is de dochter van miljardair Ren Zhengfei, de oprichter van Huawei Technologies Co Ltd.

China dringt al lang aan op de vrijlating van Meng, die dreigt uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. Momenteel is de vrouw vrij op borg en moet ze een enkelband dragen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt Huawei en haar financiële directrice ervan de Amerikaanse sancties tegen Iran omzeild te hebben. Ook zou Huawei via twee vestigingen industriële geheimen ontfutseld hebben aan de Amerikaanse telecomgroep T-Mobile. 

“De Chinese leiders zijn vermoedelijk tot de vaststelling gekomen dat de uitlevering van mevrouw Meng waarschijnlijk lang zal duren en ze hebben daarom besloten om de druk op te voeren”, aldus Saint-Jacques.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Browaeys

    De lijst met chinese producten die een exacte copy zijn van europese of amerikaanse produkte zijn eindeloos. dus zeg mij niet dat er hier geen chinese spionnen zijn ik denk dat mochten we die allemaal in het gevang steken zullen deze snel vol zijn.

  • Jan Dekoninck

    De Chinezen zijn overtuigd van de neergang van het westen , en dat nu de rol van wereldleider snel in hun schoot valt . Ze gaan er alles aan doen , en wie een stro in de weg legt zal het geweten hebben. Een ding moeten we aan ons vrij democratisch systeem aanpassen. Je bestrijdt gee vuur met lieve woordjes noch met levenswaardige principes. Dit soor chinese acties moet met gelijke actie gestopt worden. Treffen waar het pijn doet .

  • Benny Marcelo

    Misschien eens aan Peter Mertens van de PVDA vragen of die eens een klapke wilt gaan doen in China. Als groot bewonderaar van criminele regimes heeft hij misschien meer succes om die Cannadezen vrij te krijgen.