Twee Britse NAVO-soldaten omgekomen in Afghanistan

In het zuiden van Afghanistan zijn gisteren twee Britse soldaten omgekomen bij een explosie. Dat meldt de internationale troepenmacht Isaf vandaag.

Routinecontrole
Toen de twee soldaten een routinecontrole uitvoerden in de provincie Helmand, vond een explosie plaats, stelt Isaf. Er wordt niet gemeld wat de oorzaak was van de explosie.

De slachtoffers werden naar het dichtstbij gelegen ziekenhuis van Isaf gebracht, maar een van hen was bij aankomst al overleden en de andere bezweek even later. Dit jaar zijn in Afghanistan al 35 buitenlandse soldaten omgekomen, meestal bij gevechten of aanslagen.

Patrouille
Eerder zondag raakten vijf Nederlandse soldaten van Isaf gewond toen ze op patrouille waren in de provincie Uruzgan. Toen hun voertuig voorbijreed, werden zelfgemaakte bommen tot ontploffing gebracht. Een van de soldaten is er erg aan toe.

Taliban
De taliban hebben vorige week een nieuwe golf van acties aangekondigd in Afghanistan. Sinds de taliban in 2001 werden verjaagd door een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten voeren de talibanstrijders een bloedige opstand in het land, vooral in het zuiden en oosten. Volgens cijfers van de Verenigde Naties vielen daarbij in 2007 alleen al 8.000 doden.

In Afghanistan zijn 70.000 buitenlandse soldaten gelegerd in het kader van de Isaf en de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. (afp/ka)

UNKNOWN