Twee Belgische daklozen overleven Franse koudegolf niet

Google Maps
Een Belgische dakloze van 46 jaar is door een combinatie van vrieskou en alcohol overleden in het Zuid-Franse Mandelieu-la-Napoule, in het departement Alpes-Maritimes. Dat laten de autoriteiten weten. Volgens Franse media liet ook een tweede Belgische dakloze het leven.

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag woedde een hevige ijzige wind, die volgens de politie heeft geleid tot onderkoeling bij de man. Hij lag in een tent en had zwaar gedronken.

De koudegolf die Frankrijk in zijn greep houdt, heeft al zeker zes levens geëist.  De slachtoffers variëren in leeftijd van 29 tot 50 jaar. Zondagavond overleed een man van 50 dood in Parijs. Hij was onderkoeld en kreeg op weg naar het ziekenhuis een fatale hartaanval.  In Douai, in het noorden van het land, werd zaterdag een dakloze man bewusteloos aangetroffen. Hij overleed enkele uren later.

Vanmorgen overleden in Brie-Comte-Robert, in de buurt van Parijs, ook twee mensen door een brand in een het kraakpand waarin ze hun toevlucht hadden gezocht. De politie vermoedt dat ze het vuur zelf hadden gemaakt, om er zich aan te kunnen verwarmen.

In heel Frankrijk leven meer dan 110.000 mensen op straat, onder wie 31.000 kinderen, blijkt uit tellingen in 2012. Het aantal dak- en thuislozen is de afgelopen twaalf jaar explosief gestegen.

Een dakloze man met zijn hond in het centrum van Nice.
REUTERS Een dakloze man met zijn hond in het centrum van Nice.