Twee bankiers van Goldman Sachs aangeklaagd voor verduisteren van miljarden dollars uit Maleisisch overheidsfonds

REUTERS
Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte vandaag bekend dat het drie mensen, onder wie twee voormalige bankiers van Goldman Sachs, heeft aangeklaagd wegens betrokkenheid bij het witwassen van "miljarden dollars" die mogelijk verduisterd werden uit het Maleisische overheidsfonds 1MDB.

Het zijn de eerste aanklachten van de Amerikaanse autoriteiten in deze grootscheepse corruptiezaak, waarin onder meer de Maleisische ex-premier Najib Razak verwikkeld is. Zowat 700 miljoen dollar van 1MDB zou op zijn persoonlijke rekeningen zijn gestort. De ex-premier werd in september in verdenking gesteld, bijna vier maanden na de nederlaag van zijn coalitie bij de verkiezingen. Najib Razak ontkent alle beschuldigingen.

Tim Leissner, de gewezen topman van Goldman Sachs in Zuidoost-Azië en een van de aangeklaagde bankiers, heeft volgens het ministerie schuldig gepleit en moet een boete van 43,7 miljoen dollar betalen. Het ministerie van Justitie beschuldigt Leissner, zijn vroegere collega Ng Chong Hwa en de financier Low Taek Jho van deelname aan een "samenzwering" met als doel geld te verduisteren uit 1MDB.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Georges Vande Velde

  Banken zijn MAFFIA altijd geweest en zal zo blijven!!!!

 • Jil Heirman

  Dat politici cynische zakkenvullers zijn, blijkt al langer een universeel gegeven. En van de grote mannen van de banken zullen we maar helemaal zwijgen.

 • Krikke Den Toeveneer

  Twee maar? De maffia is peanuts in vergelijking met deze topcriminelen !

 • Luke Vincke

  Daar kunnen onze socialisten nog iets van leren