Twee Amerikaanse militairen gedood door Afghaanse soldaat

Een Afghaanse soldaat in Nangarhar (archiefbeeld).
Photo News Een Afghaanse soldaat in Nangarhar (archiefbeeld).
In Afghanistan heeft een Afghaanse soldaat gisteren twee Amerikaanse militairen gedood en zes anderen verwond. De aanval deed zich voor in de provincie Nangarhar.

Een Afghaan, gekleed in een Afghaans legeruniform, opende met een machinegeweer het vuur op Amerikaanse en Afghaanse militairen die samen op patrouille waren, aldus kolonel Sonny Leggett, woordvoerder van de Amerikaanse troepen in Afghanistan. De gewonden krijgen verzorging in een Amerikaanse site.

“We verzamelen nog steeds informatie en de reden of het motief achter de aanval is momenteel onbekend”, aldus Leggett. “Het incident wordt onderzocht.” In een eerder persbericht had Leggett gezegd dat de gezamenlijke troepen onder vuur waren genomen. Het is nog niet duidelijk of infiltranten van de taliban achter de aanval zaten, of het te wijten was aan een dispuut tussen de geallieerde troepen.

Nangarhar is een van de woelige provincies waar zowel de taliban als militanten van Islamitische Staat (IS) zitten.

Sinds begin 2020 zijn vier Amerikaanse militairen omgekomen in Afghanistan, in gevechtsgerelateerde incidenten. Vorig jaar zijn er twintig soldaten omgekomen. Momenteel zijn ongeveer 12.000 Amerikaanse soldaten gelegerd in Afghanistan. 

Het incident komt op een gevoelig moment. De VS onderhandelt al maanden met de Taliban over vrede. Het doel is de uiteindelijke terugtrekking van alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Op dit moment verblijven ongeveer 13.000 Amerikaanse militairen in het land.