Twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen stellen terugkeer van 737 MAX uit tot maart

Een Boeing 737 MAX op het terrein van de Boeing-fabriek in Renton, Washington.
AP Een Boeing 737 MAX op het terrein van de Boeing-fabriek in Renton, Washington.
American Airlines, een van de grootste vliegmaatschappijen in de VS, heeft de terugkeer van de Boeing 737 MAX uitgesteld tot 5 maart. Ook Southwest Airlines wil de toestellen ten vroegste pas in maart van 2020 in gebruik nemen.

Oorspronkelijk zou American Airlines het model op 3 december opnieuw in gebruik nemen, maar dat werd al uitgesteld tot 16 januari en nu schuift de maatschappij de terugkeer nog vooruit. Southwest Airlines waarschuwt ervoor dat die datum nog verder kan uitgesteld worden. American Airlines zegt voortdurend in contact te staan met de Amerikaanse bevoegde autoriteiten en met vliegtuigbouwer Boeing.

"Zodra het vliegtuig goedgekeurd is, verwacht American Airlines voor 5 maart testvluchten uit te voeren of vluchten voor medewerkers en gasten", klink het. Vanaf dan zal de luchtvaartmaatschappij het model langzaam aan terug inzetten.
De 737 MAX staat sinds midden maart wereldwijd aan de grond, na twee crashes op enkele maanden tijd. Daarbij vielen in totaal 346 doden. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Guy Van Gelder

    Wat heeft American Airlines te beslissen? Het is de FAA en deels Boeing die beslist wanneer die 737- Max, of vliegende doodkist, terug de lucht in mag. Voor zolang die MCAS, oorzaak van 2 crashes, niet na behoren werkt blijft die rommel gevloerd. En verder is het aan de beurt van de 737-ER waar deels van de vloot staalstress barsten kent en een ander deel diens GE straal- turbopropulseur uit elkaar vliegen. En dan nog maar te spreken over die 50 jaar oude 737 kist. Boeing vliegen met 1 pamper.

  • Pieter Verhulst

    Ik zou ze naar de schroothoop brengen en Boeing voor de rechtbank slepen voor niet nakomen kwaliteit verkochte producten. Welke passagier wil daar nog instappen ?