Twaalf kandidaten melden zich als potentiële opvolger Merkel

Angela Merkel.
AP Angela Merkel.
Tot dusver hebben zich twaalf kandidaten gemeld die Angela Merkel willen opvolgen als voorzitter van de CDU. Dat werd vandaag bekend tijdens een vergadering van het partijbestuur in Berlijn, ter voorbereiding op de partijdag op 7 december in Hamburg. Dan kiezen de Duitse christendemocraten een nieuwe preses.

De CDU wil met een transparante procedure de partijleden laten kennismaken met de gegadigden voor het voorzitterschap. Daarvoor zullen maximaal tien bijeenkomsten worden georganiseerd door heel het land. Met twaalf kandidaten wordt het kort dag.

Als reële kanshebbers voor de opvolging van Merkel gelden oud-fractievoorzitter Friedrich Merz, minister van Volksgezondheid Jens Spahn en Annegret Kramp-Karrenbauer, de algemeen secretaris van de CDU.

Tot de outsiders behoren ook personen van buiten de landelijke politiek. Onder hen de staatsrechtdeskundige Matthias Herdegen, de Hessische zakenman Andreas Ritzenhoff en de 26-jarige rechtenstudent Jan-Philipp Knoop uit Berlijn.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Klara De Smet

  Hopelijk iemand die de democratie en de Europese cultuur van vrijheid en scheiding kerk en staat respecteert maar ik vrees ervoor.

 • Ludovic De Beuckeleer

  als om het beleid verder te zetten en ons nog meer te laten onder de voet laten lopen door illegale immigranten.

 • guy perain

  De nieuwe ''poenpakkers'' komen eraan!!

 • Jef Lois

  Kunnen nooit slechter zijn als wat Merkel ons aangedaan heeft zij zou onmiddelijk moeten opstappen,waar wachten de sossen nog op om uit de regering te stappen en Merkel naar huis te sturen.

 • Freddie Lamers

  Staan al te trappelen om het roer en het betreffende salaris over te nemen.