Twaalf doden na plotse overstromingen op Mallorca, jongen (5) blijft vermist

REUTERS
Na het zware stormweer op Mallorca wordt nog steeds een vijfjarige jongen vermist. Ook omtrent een Duits echtpaar bestaat nog onduidelijkheid. Er werden wel twee lichamen gevonden in de buurt van de plek waar hun wagen gevonden werd. Een officiële bevestiging dat het om hen gaat, is er echter nog niet. Het noodweer eiste inmiddels al twaalf mensenlevens. 

Mallorca werd in de nacht van dinsdag op woensdag getroffen door plotse hevige regenval, waardoor een stroom buiten de oevers trad. Vooral de dorpen Sant Llorenç des Cardassar en S'Illot zijn zwaar getroffen. 

Zeker twaalf mensen zijn overleden, onder wie een koppel uit Groot-Brittannië en een Nederlandse vrouw. Verder kwamen volgens de regionale hulpdiensten ook nog zes Spanjaarden om het leven, twee vrouwen en vier mannen. Een ander slachtoffer, een buitenlandse man, kon nog niet geïdentificeerd worden. 

REUTERS

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft het rampgebied intussen bezocht. De regionale overheid van de Balearen heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd. 

REUTERS

Intussen zijn de opruimwerken volop bezig. Ook tennisser Rafael Nadal steekt daarbij een handje toe. Via Twitter deelde hij mee dat zijn sportcentrum -de Rafa Nadal Academy- openstaat voor alle mensen die onderdak nodig hebben. Op foto's is ook te zien hoe de 32-jarige Spanjaard samen met andere vrijwilligers een autogarage weer moddervrij probeerde te krijgen.

Rafael Nadal steekt een handje toe.
AP Rafael Nadal steekt een handje toe.

Wegen afgezet

De Nederlandse Journalist Rob Burg zit op Mallorca in een vakantiehuisje in Palma, aan de kant van het eiland die niet ernstig getroffen is. Hij bezocht het getroffen dorp. "Het was bijna onmogelijk om hier te komen. Door de hulpdiensten werden we tegengehouden. 'De wegen zijn niet veilig en allemaal afgezet', zo zeiden ze tegen ons." 

AP

Daarom ging Burg te voet naar het dorp. "Ook dat was niet makkelijk, want overal liggen diepe plassen." In het dorp zelf is de schade groot. Er heerst verslagenheid. "Mensen zijn overstuur, je ziet ze aangeslagen rondlopen. Je herkent het bijna niet hier, het is een enorme rotzooi. En dan hoor je hier dat er nog een kind van vijf jaar vermist wordt, dat gaat je niet in de koude kleren zitten."

EFE

"Er zijn veel mensen op de been, vrijwilligers en hulpdiensten. Het is ook echt alleen dit dorp geweest dat getroffen is. Ik hoorde dat de regiopresident ook al langs is geweest om steun te bieden. Ik hoop dat dat de mensen hier een beetje helpt."

EPA6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Desmedt

  Wat het ook erger maakt is , dat er in Spanje en in Malorca enz , geen riolen zijn . Er is enkel een riool voor de huizen , voor de wc's en douches , maar op straat zelf kan het water totaal niet weg . Verleden week was hier een onweer in Alicante , en op een half uur stonden de ronde punten onder water , en dit voor 50 cm !! Waarom , wel er is geen afvoer , geen riool , en al het water loopt gewoon naar het laagste punt . Veel sterkte voor de getroffen families .

 • robrecht Peeters

  dezelfde nacht veranderden ook de straten van Marbella, Malaga, Tarragona etc in stromen. Zulk weer teistert al maanden de Costa's en hier doodgezwegen. Midden augustus berichtte de Spaanse TV vanop het vliegveld van Palma over de vlucht van de zonnekloppers wegens het slechte weer, regen. Wat is er aan de hand op het Iberisch schiereiland maar ook Aquitanië, Landes delen in de prijzen?

 • jos meurrens

  In St Llorenç viel 220 liter water op minder dan 2 uur tijd. In 's IIIot viel er 233 liter in dezelfde tijdspanne.Verschillende huizen zijn er zo erg aan toe dat ze volledig moeten worden gesloopt. In 1989 werd hetzelfde dorp ook getroffen door zwaar onweer.

 • Dave Broes

  Heel erg voor die mensen toch hoop ik nog dat het kind terug terecht komt...

 • eddy demeester

  Die het hem AANBELANGD...sterkte en moed toegestuurd voor de nabestaanden.