Twaalf doden bij Russische bombardementen in Idlib: VN-Veiligheidsraad komt vrijdag bijeen

Een man rijdt op een motor langs de verwoeste gebouwen in Jisr al-Shughur in Idlib.
AFP Een man rijdt op een motor langs de verwoeste gebouwen in Jisr al-Shughur in Idlib.
Zeker twaalf burgers zijn om het leven gekomen bij Russische bombardementen op de Syrische provincie Idlib gisteren. Dat blijkt uit een nieuwe balans van het Observatorium voor de Mensenrechten in Syrië, dat de burgeroorlog in Syrië monitort. Vrijdag vergadert de VN-veiligheidsraad over de situatie in de Syrische provincie. 

Er is sprake van 45 bombardementen in de driehoek die wordt gevormd door westelijk Idlib, de Ghab-vlakte buiten de stad Hama, en het noordoosten van Latakia. Onder de doden zouden vijf kinderen zijn. In een eerdere balans was sprake van negen doden.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen om zich te buigen over de situatie in de Syrische provincie Idlib. Dat zegt de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley. "Idlib is ernstig. Het is een tragische situatie", aldus Haley, die momenteel het roterend voorzitterschap van de Veiligheidsraad in handen heeft. Later deze maand volgen nog twee andere zittingen van de Veiligheidsraad over het conflict in Syrië.

lees verder onder de foto

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen om zich te buigen over de situatie in de Syrische provincie Idlib. Dat zegt de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley. "Idlib is ernstig. Het is een tragische situatie", aldus Haley.
AFP De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen om zich te buigen over de situatie in de Syrische provincie Idlib. Dat zegt de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley. "Idlib is ernstig. Het is een tragische situatie", aldus Haley.

Humanitaire ramp

Idlib, een provincie in het noordwesten van Syrië, is het laatste rebellenbolwerk in het land. Het Syrische regeringsleger plant met de steun van Rusland en Iran een offensief in de regio. De Verenigde Naties en de hulporganisaties ter plaatse waarschuwen dat zo'n militaire operatie tot een humanitaire ramp zou leiden. In de regio leven namelijk ongeveer 3 miljoen burgers. Amerikaans president Trump sprak maandag van een "grove humanitaire vergissing" als Syrisch president Bashar al-Assad Idlib "roekeloos" zou aanvallen.

Op het einde is in de Veiligheidsraad ook nog overleg gepland over Iran, dat Trump van plan is persoonlijk voor te zitten. "Wij denken dat Iran te lang met alles weg heeft kunnen komen", zei Haley. "We willen hen duidelijk maken dat de wereld hen in het oog houdt."

Een Syrische familie wordt in een taxi geëvacueerd uit Idlib.
AFP Een Syrische familie wordt in een taxi geëvacueerd uit Idlib.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Dewael

  Als je een artikel begint met, sprake van, zouden zijn en als, dan vraag ik me af wat de waarde van het bericht is. Het is dus volledig gebaseerd op veronderstellingen en van horen zeggen en het is dus niet te controleren, maar omdat RU erbij betrokken is wordt er gewoon van uit gegaan dat het juist is.

 • Marc Baeyens

  Het spel zit op de wagen. Poetin en Assad beginnen een nieuw rondje 'burgers bombarderen'. Poetin heeft het laten doorschemeren, een chemische aanval is meer dan waarschijnlijk als ze niet snel genoeg vorderingen maken. Zijn militaire oefeningen in de Middellandse zee zijn gewoon intimidatie naar Trump. Hopelijk laat deze zich niet intimideren door de broeders-dictators.

 • Marc Lehaen

  Veiligheidsraad komt bijeen....veel blablabla ,daarna veroordelen.....wat zeg ik ! SCHERP veroordelen om later na deze zware taak nog eens uitgebreid te gaan schransen . Zo kennen we ze toch !!

 • Frans Peeters

  Waar blijven deze rebellen hun wapens halen en zich niet ontwapenen Trump?

 • Jan Harmsen

  De USA zou beter eens stoppen met Israel wapens te leveren die steeds tegen Palestijnse burgers worden ingezet. Of tellen Palestijnen niet?