Tv-presentator was jarenlang FBI-informant bij maffia

Al Sharpton staat vanaf nu ook bekend als CI-7
AFP Al Sharpton staat vanaf nu ook bekend als CI-7
De Amerikaanse politiek activist, dominee en tv-presentator Al Sharpton blijkt jaren lang een belangrijke informant voor de FBI geweest te zijn. Met zijn hulp werden in de jaren '80 de grootste namen uit vier van de vijf New Yorkse maffiafamilies  opgepakt.

Het dubbelleven van 'Rev. Al' begon nadat hij verstrikt was geraakt in een drugszaak, zo meldt The Smoking Gun. Volgens de documenten was de voornaamste taak van Sharpton, die door de FBI 'Confidential Informant No. 7 (CI-7)' werd genoemd, om belastende informatie te verzamelen over maffiafamilie uit Genoa. Sharpton kon zo goed zijn onschuld en onwetenheid veinzen dat de gangsters er met open ogen intrapten.

Nauwkeurig en betrouwbaar
Bij de geheime inlichtingendienst stond CI-7 bekend als een betrouwbare informant die nooit verkeerde of onnauwkeurige informatie gaf. Grote maffiabazen deelden de meest gedetailleerde informatie met hem. Van inzicht in illegale handel tot bekentenissen over moord.

Bedreiging
Sharpton zelf geeft toe dat hij inderdaad informant was voor de FBI, maar volgens hem is niet alles waar: "Als alle informatie zou kloppen, lijkt me dat ik een optocht heb verdiend." Daarbij zou hij alles niet uit vrije wil hebben gedaan. Sharpton claimt hij dat hij geen andere keus had, omdat hij destijds werd bedreigd door de maffia omdat hij zich inzette voor zwarte muzikanten. Via deze weg zou hij bescherming van de overheid krijgen.