TV-kijkers claimen schade na beelden aanslag Apeldoorn

Een gruwelijk beeld van de aanslag op Koninginnedag.
UNKNOWN Een gruwelijk beeld van de aanslag op Koninginnedag.

Nederlandse televisiekijkers en bezoekers van YouTube hebben bij verzekeringsmaatschappij Reaal een wel heel speciale claim ingediend. Ze beweren schade te hebben geleden door het bekijken van beelden en filmpjes over de aanslag van Karst T. op Koninginnedag in Apeldoorn. Die man reed toen met zijn auto in op de menigte. Daarbij kwamen acht mensen om, onder wie hijzelf. De beelden werden rechtstreeks uitgezonden door de NOS.

Shockschade
Hoeveel claims het ontving, wil Reaal niet zeggen. Maar volgens hoogleraar privaatrecht Arno Akkermans wordt de verzekeraar overspoeld met schade-eisen. Ook bij letselschadekantoor SAP in Amersfoort stromen de klachten binnen. ''Er heeft zich een aantal cliënten gemeld dat het nieuws via de televisie of op een andere manier heeft gezien en nu shockshade claimt'', aldus advocaat van SAP, Koeleman.

Idiote claims
Er is na de aanslag een soort laboratoriumproef ontstaan die de vraag oproept waar de grenzen liggen van het recht op shockschade, zegt Akkermans in het AD. Volgens hem zitten er ook idiote claims bij en alles wat er tussen ligt. Het is moeilijk te bepalen waar de grens ligt. Akkermans zegt dat men altijd wel een advocaat kan vinden omdat zaken als deze veel aandacht geven.

Slachtofferhulp
Directeur Jaap Smit van Slachtofferhulp Nederland vindt het "ongepast en 'kansloos". Hij stelt dat de regeling hier absoluut niet voor bedoeld is. ''Hier is het einde zoek'', aldus Smit. (kh)