Tutu: "Omgekeerde apartheid bij herdenking Mandela"

De voormalige aartsbisschop Tutu wacht zijn beurt om te spreken af tijdens de herdenkingsplechtigheid voor Nelson Mandela
AP De voormalige aartsbisschop Tutu wacht zijn beurt om te spreken af tijdens de herdenkingsplechtigheid voor Nelson Mandela
Afrikaners oftewel blanke Afrikaanstalige inwoners van Zuid-Afrika zijn op grote schaal gediscrimineerd tijdens de herdenkingsplechtigheden voor de overleden Nelson Mandela. Dat heeft de voormalige aartsbisschop Tutu verklaart tegenover de BBC. "Mandela zou het buiten sluiten van Afrikaners verafschuwd hebben," aldus de geestelijke.

Tutu noemde in het bijzonder de afwezigheid van de Nederduits gereformeerde kerk en het uiterst beperkte gebruik van het Afrikaans tijdens de Mandela-herdenkingen.

Apartheid
Het discrimineren van de blanke minderheid is opmerkelijk gelet op de geschiedenis van Zuid-Afrika. Het was de door Afrikaners gedomineerde Nationale Partij die de fel bekritiseerde Apartheid in 1948 introduceerde. Door zijn strijd tegen dit verguisde systeem dat zwarten en kleurlingen discrimineerde, bracht Nelson Mandela 27 jaar van zijn leven door achter de tralies.

Na zijn verkiezing tot Zuid-Afrika's eerste zwarte president, predikte Mandela verzoening met zijn vroegere blanke vijanden. "Wij hebben geblunderd door niet te handelen zoals Mandela zeker gedaan zou hebben. Iets waarvoor ik onze broeders en zusters in de Afrikaner gemeenschap mijn verontschuldigingen aanbied," zegt Tutu.  

Overheersing ANC

De voormalige aartsbisschop uit ook sterke kritiek op de overheersende rol van het regerende ANC (Afrikaans Nationaal Congres) tijdens de rouwplechtigheden in de week na het overlijden van Mandela op 5 december.

"Ik denk dat het ANC een meer verzoenend signaal zou hebben afgegeven als de  programmadirecteuren van de Herdenkings- en begrafenisplechtigheid - nota bene nationale en staatsaangelegenheden - niet beide senior partijbonzen van de regeringspartij zouden zijn geweest," aldus Tutu.

De geestelijke vocht zelf ook jarenlang tegen Apartheid, aan de zijde van Nelson Mandela en van het ANC, maar staat inmiddels 'extreem' kritisch tegenover de regeringspartij. Zo verklaarde de voormalige aartsbisschop onlangs dat hij voor de oppositie zou stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Niet uitgenodigd
Tutu liet naar eigen zeggen bijna verstek gaan bij Mandela's begrafenis, afgelopen zondag in diens geboorteplaats Qunu, omdat hij niet was uitgenodigd. In zijn verklaring tijdens de begrafenis noemde de geestelijke Mandela een "staatsvormer die zijn uiterste best deed om Afrikaners niet buiten te sluiten na de afschaffing van Apartheid."

Oud-Zuid-Afrikaans president De Klerk schudt de hand van Amerikaans president Obama op de herdenkingsplechtigheid in Johannesburg.
AFP Oud-Zuid-Afrikaans president De Klerk schudt de hand van Amerikaans president Obama op de herdenkingsplechtigheid in Johannesburg.