Tusk wijst kritiek van Trump terug: "Waardeer je bondgenoten, je hebt er niet veel"

REUTERS
Europees president Donald Tusk heeft een dag voor de start van de NAVO-top in Brussel uitgehaald naar Donald Trump. De Amerikaanse president had de voorbije dagen nog kritiek geleverd op de Europese NAVO-lidstaten die hun engagement op het vlak van Defensie-uitgaven niet nakomen. Maar Tusk benadrukte tijdens een korte persconferentie dat "solidariteit belangrijker is dan geld."

"De EU besteedt meer aan defensie dan Rusland, en evenveel als China", zo benadrukte Tusk. "Waardeer je bondgenoten, je hebt er niet veel", zo luidde zijn de boodschap aan de Amerikaanse president voorts.

De Europese president herinnerde Trump eraan dat de EU als eerste de VS hebben bijgestaan na de terreuraanvallen die op 11 september 2001 de VS hadden getroffen. "En de Europese soldaten hebben in Afghanistan schouder aan schouder gevochten met de Amerikaanse."

Daarmee reageerde Tusk op een reeks uithalen van de Amerikaanse leider. Gisteren had Trump op Twitter nog aangeklaagd dat de VS "veel meer uitgeven aan de NAVO dan enig ander land. Dat is niet eerlijk noch aanvaardbaar", schreef hij toen. "De NAVO is een betere zaak voor Europa dan voor de VS."

Belangrijke mijlpaal

De Europese reactie volgde tijdens een korte persconferentie naar aanleiding van de ondertekening van een verklaring over een verdere samenwerking tussen de EU en de NAVO. Net als NAVO-secretaris generaal Jens Stoltenberg, en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zette Tusk kort na de middag zijn handtekening onder de tekst.

De nadruk in die verklaring ligt op het aanpakken van cyberdreigingen, terrorisme en mensenhandel. Een andere belangrijk onderdeel van de samenwerking handelt over "militaire mobiliteit", wat betekent dat er betere voorzieningen moeten komen voor militair transport door Europa.

Juncker noemde de ondertekening "een belangrijke mijlpaal" in de samenwerking tussen de EU en de NAVO. Stoltenberg prees dan weer de "grote bereidheid" van Europa om de samenwerking te verdiepen". Hij beklemtoonde ook dat de EU al "meer verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn eigen bescherming."
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Dmitri kan bijna beter liegen dan Trump. Het militair budget van de gezamenlijke europeese lidstaten is groter dan dat van Rusland. Diezelfde lidstaten hebben ook braaf ja geknikt bij alle oorlogen die de VS is gestart in het Midden-oosten.

 • Theo De Smet

  Geloof Trump zijn woord eerder dan allemaal die eu zakkenvullers. En die Pool zoi beter ook zwijgen hij is niet door ons verkozen

 • MICHELINE GEVERS

  Bij de stichting van de NAVO waren er 12 landen lid. Nu het Warschau pakt op gehouden heeft te bestaan en dus minder sterk werd dan bij de stichting van de NaVo. Nu bestaat de Navo wel uit 28 landend en zijn dus veel sterker dan bij hun stichting. Voor Amerika gaat het enkel om wapenlevering waar hun economie moet op draaien. Trump had nooit een handelsoorlog mogen beginnen tegen zijn bondgenoten. Zo blijft hij geen "vrienden" houden.

 • Paul Keulemans

  In het verleden is bewezen dat niet de landen met de grote middelen , maar wèl de landen met de meest doortastende bevolking uiteindelijk de oorlogen winnen ! Dus als 'viend' Trump wil stoppen met de NAVO dan hoeven we zijn produkten ook niet meer en dan is er wel een ander idee over inspanningen !

 • franky hooghe

  Sedert de ontbinding van het Warschaupact heeft de NAVO geen enkele reden van bestaan meer, behalve als oorlogsreserve van Amerika . afschaffen die handel ,maak van het nieuwe hoofdkwartier in Evere een shopping center .