Tusk vraagt Rajoy geen geweld meer te gebruiken

Donald Tusk.
afp Donald Tusk.
Donald Tusk heeft in een gesprek met Mariano Rajoy de Spaanse premier gevraagd om een verdere escalatie van de toestand in Catalonië en het gebruik van geweld te proberen vermijden. Dat schrijft de Europese Raadsvoorzitter op Twitter.

"Ik heb net met Mariano Rajoy gesproken", zegt Tusk. "Ik deel zijn constitutionele argumenten en vroeg op te zoek te gaan naar manieren om een verdere escalatie en gebruik van geweld te vermijden."

Eerder op de dag reageerde ook al de Europese Commissie op het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van gisteren en het gebruik van geweld. "We roepen alle relevante betrokkenen op om over te gaan van confrontatie naar dialoog", luidde het in een verklaring. "Geweld kan nooit een instrument zijn in politiek."

Mariano Rajoy.
getty Mariano Rajoy.

Net als Rajoy vinden ook Tusk en de Commissie echter dat het referendum niet volgens de regels van de Spaanse grondwet plaatsgevonden heeft.
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GuiGantes

  De separatistas halen nog geen meerderheid in hun eigen regio, laat staan in Spanje. Rajoy heeft zwaar geblunderd en zou moeten aftreden. Maar ook Puigdemont heeft geblunderd in de aanloop naar het referendum.

 • andy piat

  europa is een groep gepensioneerden,dat ze zo laat reageerden is dan ook normaal,die mensen hebben hun slaapke nodig , een geld verslindende machine .

 • Pimpernel

  marian toinette : zwaargewond of lichtgewond maakt niet uit, dat ze sowieso gewond zijn is eigenlijk al bizar! Madrid weet maar al te goed wat er op het spel staat, gedaan met de siësta!

 • De mond gesnoerde Vlaming

  Referendums en vrij meningsuiting... De grootste vijand van de EU

 • Michael Aerts

  @marian toinette. We hebben het nu al lang door dat je tegen het referendum bent. Als een premier geweld gebruikt tegen een deel van zijn volk om te vermijden dat ze hun mening te kennen geven dan ben je niets beter dan andere staatshoofden in en buiten Europa die hun volk mishandelen in de naam van "gerechtigheid". Bekijk de beelden en zeg dan nog eens dat de politie hun macht niet heeft misbruikt. Stop met zeveren. Chapeau voor de brandweer die zich als schild opstelden.