Tusk vraagt EU-lidstaten om Frankrijk te helpen bij heropbouw Notre-Dame

Donald Tusk.
AFP Donald Tusk.
Europees president Donald Tusk heeft vandaag de lidstaten van de Europese Unie gevraagd om Frankrijk te helpen bij de wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs, die gisterenavond ernstig beschadigd is geraakt door een zware brand. 

"Ik weet dat Frankrijk dit alleen kan, maar er staat meer op het spel dan materiële hulp. De brand van de Notre-Dame heeft ons er opnieuw aan herinnerd dat we verbonden zijn door iets wat belangrijker en diepgaander is dan verdragen", zo verklaarde Tusk vanuit het halfrond van het Europees Parlement in Straatsburg. 

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, beloofde Frankrijk alvast alle hulp die het land nodig zou hebben voor de heropbouw van de vermaarde kathedraal. "Een belangrijk deel van Frankrijk is ernstig geraakt. We zijn allemaal een beetje weduwnaar vandaag." 

Collectebus op Europees Parlement

Ook het Europees Parlement wil een steentje bijdragen. Voorzitter Antonio Tajani heeft aan de ingang van het halfrond een collectebus laten neerzetten. Daar kunnen sympathiserende verkozenen hun dagvergoeding deponeren.

Eerder op de dag werd bekend dat 
twee Franse miljardairs beloofden om eveneens een financiële bijdrage te leveren. François-Henri Pinault, CEO bij luxemerkconcern Kering, maakt 100 miljoen euro vrij; Bernard Arnault, topman bij LVMH, stelt op zijn beurt 200 miljoen euro ter beschikking.

Bekijk ook:
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daan aerts

  Tusk geef maar een deel van uw over betaald postje af , van mij krijg ge niks of niks

 • Jean West

  Dat ze gaan aankloppen bij het Vaticaan. Plotseling doneren miljonairs honderden miljoenen voor een hoop stenen en zeggen dat er in Europa veel zijn die dit geld beter kunnen gebruiken.

 • walter Bogaerts

  Geen cent als het van mij afhangt. ze zijn voor niks verlegen.

 • Verstappen Martine

  Als het aan mij ligt in geen 100 jaar. Spijtig van een groots monument maar ik krijg er genoeg van Europa. Laat me niet lachen. Regeltjes door onze strot geramd krijgen, landen die hun identiteit verliezen, nee europa wag ermee.

 • chris delanghe

  Wel jammer wat gebeurt is. Wat macron bedoeld is dat ook via de Eu de nodige fondsen zullen "losgeweekt" worden om te doen wat nodig is. What else? Daarvoor dient europa toch met de EU belastingsbetalers ... Dat wordt dus geregeld. Geld vrijmaken is nooit een probleem bij de EU. Vanwaar ze dat geld blijven halen is steeds minder en minder transparant.