Tusk neemt geen blad voor de mond: “Brexit is het echte einde van het Britse imperium”

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk.
REUTERS Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk.
Twee weken voor het aantreden van zijn opvolger Charles Michel heeft Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk vanavond in een toespraak aan het Europacollege in Brugge geen blad voor de mond genomen. "Brexit is het echte einde van het Britse imperium", betoogde Tusk, die ook de Franse president Emmanuel Macron een veeg uit de pan gaf. 

Tusk hoorde de brexiteers de voorbije jaren vaak zeggen dat een vertrek uit de Europese Unie noodzakelijk is om van het Verenigd Koninkrijk opnieuw een wereldmacht te maken. Naar eigen zeggen hoorde Tusk op zijn reizen naar Zuid-Afrika, India, Canada, Australië en andere landen een ander geluid. "Na zijn vertrek wordt het VK een outsider, een tweederangsspeler op een domein dat wordt bezet door China, de VS en de EU", zei hij. 

Hoop

Volgens Tusk kan het VK "enkel als deel van een verenigd Europa een rol op het wereldtoneel spelen en de grootmachten zonder complexen tegemoet treden". "En hetzelfde kan gezegd worden van Frankrijk en Duitsland", voegde hij toe. Een maand voor de Britse parlementsverkiezingen geeft de Pool de hoop op een ommekeer nog niet op. "In deze match hebben we al toegevoegde tijd gehad, nu zijn we in de verlengingen, misschien komen er zelfs penalty's." 

Rusland

Wat Tusk ook zwaar op de maag ligt, is de Franse blokkering van de toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië, en het pleidooi van president Emmanuel Macron voor een herziening van de relaties met Rusland, dat sinds de annexatie van de Krim en de inmenging in Oekraïne door Europese sancties wordt getroffen. "Ik deel met Macron de droom van een echt soeverein Europa, maar een soeverein Europa zal er niet komen zonder een stabiele en geïntegreerde Balkan, en ook niet zonder een onafhankelijk Oekraïne." 

In mijn bureau hangt een zelfgemaakte poster met het opschrift 'it is the unity, stupid'. Ik laat hem daar hangen, gewoon voor het geval

Obsessie

De brexit-onderhandelingen en het behoud van de sancties tegen Rusland schoof Tusk naar voren als enkele van de belangrijkste realisaties van zijn grootste doelstelling: het vrijwaren van de Europese eenheid. "Het mag banaal klinken, maar het behouden van de eenheid was waar mijn mandaat om draaide. Het was een leidmotief, een opdracht, bijna een obsessie", aldus Tusk, die zich opnieuw kantte tegen een Europa met verschillende snelheden, of een Europa waarin Duitsland en Frankrijk het recht van de sterkste laten zegevieren. 

Michel

Tusk wordt op 1 december opgevolgd door Charles Michel. De Belgische oud-premier wachten zware onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting, het migratiebeleid, de versterking van de eurozone en het klimaatbeleid. Het zijn domeinen waarop de Europese Raad de voorbije tijd vaak uitblonk in verdeeldheid en besluiteloosheid. "In mijn bureau hangt een zelfgemaakte poster met het opschrift 'it is the unity, stupid'. Ik maakte hem om mezelf er steeds aan te herinneren wat het belangrijkste is. Ik laat hem daar hangen, gewoon voor het geval.”

AP12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Timmermans

  Niet te hoog van de toren blazen, Tusk. Als de EU voort doet zoals ze nu bezig is, betekent dat het einde van de EU.

 • Leo Kaya

  Die man duidt welke leiders wij willen. Een eengemaakt solidair Europa met genoeg macht betekent veel in de wereld en garandeert onze kinderen een goede toekomst. De Eurosceptici en kiezers van de nieuwe politieke partijen zijn ofwel dommerikken die niks van immigratie kennen, ofwel mensen die teren op de miserie van anderen;

 • piet helderop

  Het is toch leuk om te weten dat de Fransen zich niet de les laten voor schrijven. Ze doen mooie projecten LNG projecten voor de Russen. Er is geen EU maar 27 landjes die hun land belangen behartigen. Trouwens de Russen zijn niet onze vijanden maar een goede buur.

 • didier vandevyver

  Europa is er alleen om afgedankte nationale politici een riante inkomst te bezorgen en de burgers verder te pluimen

 • piet devlieger

  Kom Tusk, het is al goed. Ga maar rustig in pensioen, dekentje op je knieën en tv kijken.