Tusk: “Acties van Turkije in Syrië kunnen tot humanitaire catastrofe leiden”

REUTERS
Europees president Donald Tusk heeft gewaarschuwd dat de inval van Turkije in Syrië tot een “humanitaire catastrofe” kan leiden. Hij drukte daar zijn bezorgdheid over uit. Ook 15 humanitaire hulporganisaties die in Syrië actief zijn, waarschuwen voor een humanitaire crisis.

“Turkije moet begrijpen dat haar acties kunnen leiden tot een nieuwe humanitaire catastrofe”, aldus Tusk. Volgens de hulporganisaties zijn verschillende burgers al vertrokken en zijn sommige vitale diensten reeds onderbroken, waaronder medische bevoorrading en watervoorziening. Als gevolg van het geweld zouden een deel van de humanitaire hulpverleners ter plaatse hun activiteiten al tijdelijk hebben moeten staken of verhuizen. En dat zou alleen maar erger worden naarmate het conflict escaleert. 

“Er moet dringend actie worden ondernomen om ervoor te zorgen dat de humanitaire situatie in het noordoosten van Syrië niet verder verslechtert, met mogelijk rampzalige gevolgen voor gezinnen en kinderen die opnieuw met dodelijk geweld te maken krijgen”, zegt Catherine De Bock van Oxfam Solidariteit.

“We zullen nooit aanvaarden dat vluchtelingen bewapend en gebruikt worden om ons onder druk te zetten”, aldus nog Tusk. “De bedreigingen die president Erdogan gisteren uitte, zijn absoluut ongepast.”

Erdogan

Tusk verwees daarmee naar de eis van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan het adres van de Europese Unie om haar kritiek op de Turkse operatie in Syrië in te slikken, anders zou hij de Syrische vluchtelingen die nu in Turkije verblijven naar Europa sturen.

“Je kan onze operatie niet bestempelen als een invasie”, klonk het donderdag. “In dat geval zullen we de poorten openzetten en 3,6 miljoen vluchtelingen sturen.”

Volgens Erdogan heeft de operatie in Syrië alleen tot doel om “het terrorisme uit te roeien”.

Het was dinsdag dat Erdogan de inval van Turkije in Syrië beval. Al drie dagen worden doelen van de Koerdische milities in het noordoosten van het land bestookt. Honderden mensen zouden daarbij al omgekomen zijn, inclusief burgers.

Op de vlucht

Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zouden al meer dan 70.000 mensen uit de Syrische steden Ras Al-Ayn en Tal Abyad op de vlucht geslagen zijn.

LEES OOKDe Koerden: wie zijn ze, waar vechten ze voor en waarom is Turkije zo tegen hen gekant?
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Landsman

  Alle handel met Turkije stoppen, dan is het over en uit voor Erdogan.

 • Antonio Rinaldi

  Enkel maar praten Tusk doe iets onnozelaar of zit ge daar enkel voor de vette pree.

 • Gunter Verleyen

  Een vluchtelingenprobleem oplossen door van andere mensen vluchtelingen te maken

 • Erik De Muynck

  Precies of het is nu geen humanitaire catastrofe.

 • Bruno Suykens

  Tusk is dus bevallen van "een uitspraak". Naar goeie Europese gewoonte moeten hier uren van debat aan voorafgegaan zijn. Nu Verhofstadt en de man aan de goeie kant van de geschiedenis nog en dan kunnen we overgaan tot de orde van de dag : "Overleven in Europa als Europeaan".