Turkse wet verbiedt campagne voeren in het buitenland

Toch kondigt Turks buitenlandminister Cavusoglu aan dat Turkije 30 campagnemeetings wil organiseren in Duitsland

Vandaag heeft de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu Berlijn ingelicht dat Turkije een dertigtal dergelijke meetings in Duitsland wil organiseren ter ondersteuning van de grondwetswijziging die president Recep Tayyip Erdogan (foto) meer macht moet geven. Dit terwijl campagnevoeren in het buitenland volgens de Turkse wet verboden is.
AFP Vandaag heeft de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu Berlijn ingelicht dat Turkije een dertigtal dergelijke meetings in Duitsland wil organiseren ter ondersteuning van de grondwetswijziging die president Recep Tayyip Erdogan (foto) meer macht moet geven. Dit terwijl campagnevoeren in het buitenland volgens de Turkse wet verboden is.
Ankara heeft het met enkele Europese landen zwaar aan de stok omdat Turkse ministers er campagne willen voeren ten gunste van de grondwetsherziening waarover de Turken binnenkort bij referendum moeten beslissen. Vandaag heeft de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu Berlijn ingelicht dat Turkije een dertigtal dergelijke meetings in Duitsland wil organiseren. Maar anderzijds verbiedt de Turkse wet campagne voeren in het buitenland.

Vooral in Duitsland probeert Ankara Turkse kiezers ervan te overtuigen "ja" te zeggen tegen het grondwettelijk verruimen van de macht van president Recep Tayyip Erdogan. In heel Europa wonen miljoenen mensen van Turkse afkomst.

Maar artikel 94/A van de algemene verkiezingswet in Turkije verbiedt expliciet campagne voeren in het buitenland of diplomatieke missies in het buitenland.

Namens de verkiezingscommissie van de oppositionele Republikeinse Volkspartij (CHP) bevestigde Mehmet Hadimi Yakupoglu dat de regerende AKP-partij de beschikking in 2008 heeft doorgedrukt.

Administratieve schending
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die in november 2015 de laatste parlementsverkiezingen in Turkije heeft waargenomen, stipte aan dat "het wettelijk verboden" was campagne in het buitenland te voeren. Dit toch doen, was een "administratieve schending".

Volgens de OVSE lapten drie partijen het verbod aan de laars, onder wie de AKP en CHP. Een vierde partij diende klacht in bij de kiescommissie, maar die wees de klacht zonder duidelijke motivering af.

Als hoofd van de kiescampagne van de AKP in het buitenland wilde parlementslid Mustafa Yeneroglu tegenover het Duitse persbureau DPA de wet niet becommentariëren.

Vandaag heeft Ankara Berlijn ingelicht dat Turkije een dertigtal meetings in Duitsland wil organiseren ter ondersteuning van de grondwetswijziging die president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu, geciteerd door CNN-Türk, vandaag gezegd.
    
"Wat wij van Duitsland verwachten, is dat het dit probleem regelt. Wij hebben de intentie ongeveer dertig meetings te organiseren. Wij hebben de Duitse autoriteiten geïnformeerd", zei Cavusoglu.
    
"Nazi-praktijken"
Die is deze week zelf naar Duitsland gegaan om de grondwetshervorming te verdedigen. In Hamburg heeft hij uiteindelijk van op het balkon van het consulaat-generaal het woord gevoerd.
    
Erdogan heeft in het weekeinde de annuleringen met "nazi-praktijken" vergeleken. Wat tot consternatie in Duitsland en de Europese Unie leidde.
    
Daarop terugkomend zei Cavusoglu dat de "Duitsers geblokkeerd zijn bij de term 'nazi' (...) Wij zeggen niet dat de huidige regering nazistisch is. Maar of men dat nu wilt of niet, dergelijke praktijken doen ons denken aan de praktijken uit dat tijdperk", aldus de minister.
    
"Wilders is zelf een nazi"
Met betrekking tot voorman Geert Wilders van de Nederlandse rechts-populistische Partij voor de Vrijheid, die geen Turkse ministers in zijn land wil zien campagne voeren, had de bewindsman geen nuances in petto. "Wat Wilders doet tegenover buitenlanders in Nederland, welk verschil is er met de nazi's? Hij is zelf een nazi", aldus Cavusoglu, eraan toevoegend: "Wij hebben geen schrik van racisten (...) en fascisten."
    
Het hoofd van de Turkse diplomatie zei dat "niemand" hem kan verhinderen naar Nederland te gaan waar een voor zaterdag voorziene pro-Erdogan meeting geannuleerd is. Gezien de parlementsverkiezingen van 15 maart in Nederland kan hij zijn verplaatsing eventueel uitstellen.

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu kondigde vandaag in Berlijn aan dat Turkije een dertigtal meetings in Duitsland wil organiseren ter ondersteuning van de grondwetswijziging die president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven.
AFP De Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu kondigde vandaag in Berlijn aan dat Turkije een dertigtal meetings in Duitsland wil organiseren ter ondersteuning van de grondwetswijziging die president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Wijmeersch

  En plots werden de Turken wakker in een islamitische dictatuur. Dan sta je daar met jou 3,8% economische groei.

 • Jean-Pierre Browaeys

  De pot verwijt de ketel

 • Anonymous

  Grootmacht....laat me lachen! Als het dan zo'n grootmacht is waar alles zo perfect verloopt danzij die arrogante Erdogan, wat zoeken die "miljoenen" turken dan in een ander land? Is daar toch zo goed? er zit groei in de economie, en nog veel meer opgeblazen succes-story's, wat houd jullie tegen, om terug te keren en er nog een groter succes van te maken? ik in jullie plaats was in deze omstandigheden en met deze prachtige vooruitzichen al lang "teruggekoerst"!!!! ds-melle.

 • Amira Hussein

  Oprotten.en iedere Turk die het met sultan Erdogan eens is mag terug emigreren

 • Anonymous

  Turkije is echt een mooi land en dankzij Erdogan is Turkije goed vooruitgegaan goed ontwikkeld en de economie groeit liefst 3.8 procent per kwartaal en hij heeft al die maffia's opgekuist van A tot Z die overal actief waren zoals ,media,partijvoorzitters,oplichters,.. En dat is één van de reden waarom dat Turken (JA) gaan stemmen !!