Turkse strijd tegen VS gaat verder: Erdogan weigert dollar te gebruiken in handel met Rusland

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan
AFP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de dollar niet gebruiken in de commerciële transacties met Rusland. Erdogan beschuldigde de Verenigde Staten ervan zich als een "wilde wolf" te gedragen. Moskou en Ankara hebben onderhandelingen gevoerd om de dollar in hun onderlinge handel te laten vallen, als reactie op economische sancties die Washington heeft opgelegd.

"Amerika gedraagt zich als wilde wolven. Geloof hen niet", zei Erdogan aan zakenmannen tijdens een bezoek aan Kirgistan. "De dollar gebruiken, brengt ons enkel schade toe. We zullen niet opgeven. We zullen winnen."

NAVO-lid Turkije wil het Russische luchtafweersysteem S400 kopen. Dat project ergert Washington, die als tegenmaatregel de levering van F-35-gevechtsvliegtuigen aan Turkije dreigt te blokkeren.

Huisarrest Amerikaanse dominee

De relaties tussen de Verenigde Staten en Turkije zijn sterk verzuurd door het huisarrest van Andrew Brunson in Turkije. De Amerikaanse dominee werd eind 2016 in de nasleep van de mislukte staatsgreep in juli gearresteerd op verdenking van terrorisme en spionage. Ankara weigert hem vrij te laten.

Beide landen troffen maatregelen tegen elkaar, zoals het bevriezen van eigendom van ministers en verhogingen van douanetarieven op bepaalde producten. De crisis verontrust ook de markten, wat leidde tot een daling van de Turkse lira, die sinds het begin van het jaar 40 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar heeft verloren.

De Russische roebel daalde dan weer tot het laagste niveau in twee jaar, nadat Washington nieuwe sancties had opgelegd naar aanleiding van de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal in het Verenigd Koninkrijk in maart 2018. Moskou ontkent daarin een rol te hebben gespeeld.
72 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Dat kan wel zijn, Samet Filiz. Maar dat verandert niets aan de huidige economische verhoudingen. En de valse claims van Erdogan over zijn economie. Die dan bovendien nog op zijn Grieks opgebouwd is op buitenlandse schulden. Als je die in rekening brengt staat Turkije dicht bij het bankroet.

 • Wilfried Vanden Berg

  Die vent word zotter met de dag.

 • Samet Filiz

  @gino denil, Europa kampt met vergrijzing geen militaire blok en onbekwame politiekers niet echt troeven om een wereldmacht te kunnen blijven.

 • Gino Denil

  Nederland staat ook in de top 20 van de grootste economieën, op 18. Met 5 maal minder inwoners. En België staat op 26 met 7 keer minder inwoners. Dat relativeert dat verhaaltje van Turkije in de top 20 sterk, eigenlijk op 16. De Europese Unie als geheel staat trouwens eerste voor de VS en China.

 • Freddy Suls

  Erdogan heeft al iedereen uitgescholden: Merkel is nazi, Rutte is nazi, heel Eu is nazi,... Erdogan is zo paranoïde als iemand maar zijn kan. Iedereen is tegen hem, en daarom moet iedereen die niet aan zijn voeten ligt in Turkije de gevangenis in. Dit loopt slecht af.