Turkse rechter: “Blokkade Wikipedia is schending meningsvrijheid”

Foto ter illustratie.
ANP XTRA Foto ter illustratie.
De blokkade van de online-encyclopedie Wikipedia in Turkije is een schending van de vrijheid van meningsuiting. Dat heeft het Turkse constitutionele hof vandaag bepaald. De uitspraak maakt de weg vrij voor het opheffen van de blokkade.

Turkije blokkeerde Wikipedia in april 2017 en beschuldigde de website ervan deel uit te maken van een ‘lastercampagne’ tegen het land. Volgens de Turkse autoriteiten waren er bijdragen op de site waarin Turkije werd beschuldigd van banden met terroristische organisaties. Wikipedia weigerde de inhoud aan te passen of te verwijderen.  

De Wikimedia Foundation, de organisatie die Wikipedia exploiteert, ging eerder tevergeefs bij de rechtbank in beroep tegen de blokkade.

Met een meerderheid van tien tegen zes leden besliste het Grondwettelijk Hof uiteindelijk dat de blokkering ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting, ingeschreven in de grondwet van Turkije.

Een rechtbank van eerste aanleg, die in mei 2017 een verzoek tot opheffing van het toegangsverbod had verworpen, moet nu de zaak opnieuw onderzoeken, rekening houdend met de bevindingen van het hoogste rechtsorgaan.

Wikimedia heeft in mei 2018 ook aangeklopt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Daar heeft Ankara tot 10 januari de tijd om zijn inzichten kenbaar te maken.

280.000 websites geblokkeerd 

Volgens professor in de rechten en internetrechtenactivist Yaman Akdeniz blokkeert Turkije momenteel meer dan 280.000 websites. De autoriteiten hebben hun pijlen ook al gericht tegen YouTube, Twitter en Facebook. 




5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Brems

  Respect voor deze rechter !

 • Catherine MISTIAEN

  Ik heb Wikipedia nodig, als voedsel: zou niet zonder kunnen. Alles staat erin. Neem nu 'de geschiedenis van ...': elk historisch detail staat erin vermeld en wordt uit de doeken gedaan: indrukwekkend!!

 • Eric Van den Bergh

  Goede rechterlijke beslissing. Hopelijk kan de rechter z n job houden.

 • Eric Van den Bergh

  Goede rechterlijke beslissing. Hopelijk kan de rechter z n job houden.

 • jeroen de rijck

  Oei , deze rechter zal nu plots een aanhanger zijn van Gulen en voor vele jaren in de cel verdwijnen bij al die andere " aanhangers " .